Czereśnie to smaczne i zdrowe owoce. Niestety, sezon na nie jest wyjątkowo krótki, gdyż trwa zazwyczaj od czerwca do lipca, dlatego warto się nimi nacieszyć. Jak dbać o drzewka, by co roku uginały się od soczystych owoców? Przede wszystkim nie zapomnij o chronieniu ich przed chorobami i szkodnikami. Pomoże ci w tym naturalny oprysk.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli w swoim ogrodzie masz czereśnię i chcesz cieszyć się corocznymi, obfitymi zbiorami, nie zapomnij o odpowiednim zabezpieczeniu drzewek. W przeciwnym wypadku zaatakują je choroby oraz szkodniki, które skutecznie zniszczą plony. Mowa przede wszystkim o nasionnicy trześniówce odpowiedzialnej za robaczywienie owoców oraz mszycach, które z kolei powodują hamowanie wzrostu liści i zasychanie młodych pędów. Jak się przed nimi chronić?
Czereśnia kwitnie od kwietnia do maja. Jej gałęzie pokrywają drobne, białe kwiatuszki, które później zmieniają się w soczyste owoce. By zbiory były wyjątkowo obfite, pamiętaj o regularnym pryskaniu drzewek, które najlepiej przeprowadzać tuż po kwitnieniu. Zapobiegawczo powtórz je trzykrotnie w odstępnie co 14 dni. Z kolei jeśli zauważysz objawy choroby bądź obecności szkodników zwiększ częstotliwość i wykonuj je co 7 dni. Ponowne pryskanie należy powtórzyć po zbiorach w sierpniu i późną jesienią, gdy opadną liście, a później przed kwitnieniem. W ten sposób uchronisz drzewka przed parchem i rakiem bakteryjnym. Co istotne, nie potrzebujesz do tego chemicznych produktów. Domowy oprysk zrobisz sama.
Naturalny i w pełni ekologiczny oprysk na czereśnie zrobisz z cebuli oraz czosnku. 200 g cebuli pokrój w grubsze plastry, włóż do wiadra, zalej ok. 10 litrami wody i odstaw w ciemne miejsce. W drugim wiadrze to samo zrób z 200 g czosnku. Po pięciu dniach domowe opryski będą gotowe. Nie mieszaj ich ze sobą, tylko stosuj naprzemiennie. Pozbędziesz się nie tylko nasionnicy, ale także mszyc, przędziorek i innych szkodników, a przy tym uchronisz drzewko przed pleśnią i innymi chorobami.