Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Pomidory są bardzo łatwe w uprawie, ale często padają ofiarą chorób. Najczęściej dotyka je zaraza ziemniaka, sucha plamistość liści, korkowatość korzeni oraz bakteryjna cętkowatość. Z tego typu schorzeniami najlepiej radzi sobie miedzian, czyli środek grzybobójczy, który jest bardzo polecany przez ogrodników. Jego podstawowym składnikiem jest tlenochlorek miedzi.
Miedzianu można używać we wszystkich ekologicznych uprawach. Spryskaj nim rośliny od razu, gdy zauważysz oznaki choroby. Substancja dostaje się do zarodników grzyba i zapobiega ich dalszemu rozwojowi. Jeśli miałaś kiedyś problem z grzybami i bakteriami, powinnaś profilaktycznie pryskać plony miedzianem. Oprysk powinno się wykonywać w pochmurne i bezwietrzne dni. W trakcie sezonu wegetacyjnego można go wykonać 3 razy w odstępie 10 dni. Zacznij stosować miedzian od początku kwitnienia pomidorów do czasu, gdy połowa owoców się wybarwi. Pamiętaj, aby na czas oprysku założyć rękawice ochronne i zabezpieczyć twarz.
Miedzian to skuteczny, ale silny specyfik. Jeśli jego użycie to dla ciebie ostateczność, w pierwszej kolejności wypróbuj domowy oprysk na pomidory. Rozpuść 100 g drożdży piekarskich w 10 litrach letniej wody i zostaw na 60 minut. Po tym czasie wymieszaj i przelej do buteleczki ze spryskiwaczem. Spryskaj zewnętrzną część rośliny i liście od spodu. Zabieg można wykonywać raz w tygodniu. Mieszanka z drożdży tworzy naturalną barierę ochronną przed grzybami.