Kiedy pryskać pomidory miedzianem? Trzymaj się zasady 3:10. Pozbędziesz się zarazy

Pomidory to jedna z najchętniej uprawianych roślin w domowym ogródku. Żeby plony były duże i obfite, potrzebna jest odpowiednia pielęgnacja. Jeśli regularnie będziesz pryskać je miedzianem, pozbędziesz się szkodników i zapobiegniesz chorobom.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Pomidory są bardzo łatwe w uprawie, ale często padają ofiarą chorób. Najczęściej dotyka je zaraza ziemniaka, sucha plamistość liści, korkowatość korzeni oraz bakteryjna cętkowatość. Z tego typu schorzeniami najlepiej radzi sobie miedzian, czyli środek grzybobójczy, który jest bardzo polecany przez ogrodników. Jego podstawowym składnikiem jest tlenochlorek miedzi.

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Kiedy pryskamy pomidory miedzianem? Zachowaj odstęp

Miedzianu można używać we wszystkich ekologicznych uprawach. Spryskaj nim rośliny od razu, gdy zauważysz oznaki choroby. Substancja dostaje się do zarodników grzyba i zapobiega ich dalszemu rozwojowi. Jeśli miałaś kiedyś problem z grzybami i bakteriami, powinnaś profilaktycznie pryskać plony miedzianem. Oprysk powinno się wykonywać w pochmurne i bezwietrzne dni. W trakcie sezonu wegetacyjnego można go wykonać 3 razy w odstępie 10 dni. Zacznij stosować miedzian od początku kwitnienia pomidorów do czasu, gdy połowa owoców się wybarwi. Pamiętaj, aby na czas oprysku założyć rękawice ochronne i zabezpieczyć twarz.

Oprysk z drożdży na pomidory. Naturalny środek przeciwgrzybiczy

Miedzian to skuteczny, ale silny specyfik. Jeśli jego użycie to dla ciebie ostateczność, w pierwszej kolejności wypróbuj domowy oprysk na pomidory. Rozpuść 100 g drożdży piekarskich w 10 litrach letniej wody i zostaw na 60 minut. Po tym czasie wymieszaj i przelej do buteleczki ze spryskiwaczem. Spryskaj zewnętrzną część rośliny i liście od spodu. Zabieg można wykonywać raz w tygodniu. Mieszanka z drożdży tworzy naturalną barierę ochronną przed grzybami.

Więcej o: