Co zrobić, żeby seler wyrósł duży? Pilnuj jednego terminu. Warzywo urośnie jak ciasto drożdżowe

W przydomowym ogródku nie może zabraknąć selera. Bez niego nie zrobimy bulionu do rosołu, jest też składnikiem wielu sałatek i smacznym dodatkiem do obiadu. Jak dbać o roślinę, żeby odwdzięczyła się obfitymi plonami?

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Seler zawiera wiele cennych witamin, takich jak A, B1, B2, C czy E. Z tego względu jest jednym z najchętniej wybieranych warzyw, które sadzimy w ogrodzie. Najlepiej rośnie w dobrze osłonecznionym miejscu oraz próchniczej, żyznej i niezbyt ciężkiej glebie. Nieprawidłowo zasadzony seler będzie mały i rozczaruje smakiem. O czym warto pamiętać, żeby tego uniknąć?

Zobacz wideo Popularny w dietach odchudzających seler ma też działanie... odmładzające!

Kiedy i jak sadzić seler? Ważne są czas i miejsce

Seler najlepiej sadzić po 15 maja. Jeśli zasadzisz go w czerwcu, rozsada nie zdąży dobrze przyjąć się w ziemi. Roślina potrzebuje regularnego nawadniania. W okresie wzrostu, czyli w sierpniu i we wrześniu, trzeba podlewać ją codziennie. Pamiętaj, żeby na bieżąco odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół warzywa. Jeśli zależy ci na dużym selerze, w pierwszej kolejności zadbaj o miejsce, w którym go sadzisz. Nie będzie zdrowo rósł w kwaśnej, ciężkiej glebie. Nie może być też sadzony zbyt gęsto. Odpowiedni rozstaw to 30x40 cm.

Jak sadzić seler, żeby był duży? Przydatny trik

Selera nie powinno się sadzić w miejscu, gdzie wcześniej rosła pietruszka, marchewka i cebula. Zamiast tego wybierz stanowiska po ogórkach, pomidorach, warzywach strączkowych oraz roślinach kapustnych. Nie dopuść też do tego, żeby wyrosły boczne korzenie selera, przez które jego główna część nie będzie masywna. Kilka razy wsadź nóż w ziemię i obetnij korzenie wokół bulwy. Zostaw tylko te rosnące pod nią. Ten patent stosują ogrodnicy i dzięki temu warzywo osiąga spektakularną wielkość. Plony zbiera się od końca września do początku listopada.

Więcej o: