Czego nie można trzymać w lodówce? Lepiej wyjmij te rzeczy z chłodziarki. Inaczej szybko się zepsują

Temperatury w lipcu często są bardzo wysokie. W trosce o żywność wiele osób wkłada ją więc do lodówki, jednak okazuje się, że nie zawsze powinno się to robić. Niektóre produkty zwyczajnie nie nadają się do przechowywania w chłodziarce. Na co warto zwrócić uwagę?

Podczas upałów pierwszą myślą jest, by schować jedzenie do lodówki. Nie chcemy przecież, by zepsuło się pod wpływem wysokiej temperatury. Okazuje się jednak, że nie zawsze należy tak postępować, a miejsce niektórych produktów powinno znajdować się poza chłodziarką. Sprawdź, o których mowa. Czy też wkładasz je do lodówki?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zakupy bez listy oznaczają większy paragon i przepełnioną lodówkę? "Zlecam zakupy mężowi"

Jedzenie, którego nie trzeba trzymać w lodówce. Zmień nawyki i ciesz się smakiem

Lisa Young, dietetyczka i adiunkt na Uniwersytecie Nowojorskim w rozmowie z portalem marthastewart.com zaleciła, by w lodówce nie przechowywać chleba. Dlaczego? Okazuje się, że zawarta w nim skrobia rekrystalizuje się i wysycha, dlatego pieczywo szybko nabierze czerstwości i zmieni konsystencję. Możesz za to z powodzeniem zamrozić chleb i wykorzystać go później, jednak po rozmrożeniu zepsuje się szybciej niż świeży.

Co można trzymać poza lodówką? Na te produkty również warto zwrócić uwagę

Instagramerka Lora dzieli się krótkimi nagraniami, na których pokazuje swoje domowe triki. W jednym z filmików wyjaśniła, których produktów nie należy przechowywać w lodówce, bo zepsują się dużo szybciej. Na co zwróciła uwagę?

 
  1. Pomidory. Dużo lepszym pomysłem jest przechowywanie ich w temperaturze pokojowej szypułką skierowaną w dół na ręcznikach papierowych.
  2. Ziemniaki. Pod wpływem niskiej temperatury w lodówce zmienią konsystencję. Lepiej trzymać je w papierowej torbie.
  3. Czosnek. Przechowywany w niskiej temperaturze stanie się gumowaty, dlatego warto postawić na temperaturę pokojową i koszyk.
  4. Cebula. Szybko stanie się miękka i spleśnieje, jeśli będziesz trzymać ją w lodówce. Lepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej, z dala od gorąca i ziemniaków.
  5. Miód i oleje. W lodówce zmienią konsystencję, dlatego przechowuj je w kuchennej szafce.
Więcej o: