Podczas upałów pierwszą myślą jest, by schować jedzenie do lodówki. Nie chcemy przecież, by zepsuło się pod wpływem wysokiej temperatury. Okazuje się jednak, że nie zawsze należy tak postępować, a miejsce niektórych produktów powinno znajdować się poza chłodziarką. Sprawdź, o których mowa. Czy też wkładasz je do lodówki?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Lisa Young, dietetyczka i adiunkt na Uniwersytecie Nowojorskim w rozmowie z portalem marthastewart.com zaleciła, by w lodówce nie przechowywać chleba. Dlaczego? Okazuje się, że zawarta w nim skrobia rekrystalizuje się i wysycha, dlatego pieczywo szybko nabierze czerstwości i zmieni konsystencję. Możesz za to z powodzeniem zamrozić chleb i wykorzystać go później, jednak po rozmrożeniu zepsuje się szybciej niż świeży.
Instagramerka Lora dzieli się krótkimi nagraniami, na których pokazuje swoje domowe triki. W jednym z filmików wyjaśniła, których produktów nie należy przechowywać w lodówce, bo zepsują się dużo szybciej. Na co zwróciła uwagę?