Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Chrzan to podstawowy element wielkanocnego stołu. Wiele osób używa go również nie tylko w czasie świąt. Z tego powodu często decydują się na uprawę warzywa w ogródku. Poznaj sprawdzone rady, dzięki którym wyhodujesz grube korzenie o intensywny smaku.
Cechą rozpoznawczą chrzanu jest jego intensywny i ostry posmak. Z tego powodu najczęściej wykorzystuje się go jako przyprawę do różnego rodzaju dań. Warzywo ma nie tylko pozytywny wpływ na smak innych potraw, ale również na nasze zdrowie. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę C oraz witaminy B1, B2, B6, fosfor, wapń, sód czy potas.
Przy uprawie chrzanu istotnym punktem jest jego odpowiednie zasadzenie. Roślina najlepiej rozwinie się w półcienistym i osłoniętym przed wiatrem miejscu. Co więcej, gleba, w której mamy zamiar hodować korzenie, powinna być lekko wilgotna, piaszczysta lub piaszczysto-gliniasta. Jej pH powinno natomiast wynosić od 5,5 do 6,5.
Warto także wiedzieć, kiedy najlepiej jest zająć się sadzeniem chrzanu. Idealna pora na rozpoczęcie uprawy to wczesna jesień. Każda sadzonka powinna mieć około 20-30 cm wolnej przestrzeni. Pamiętaj, aby wkładać je do ziemi pod skosem, tak, aby dolna część znalazła się na głębokości kilkunastu centymetrów. Górna część warzywa powinna lekko wystawać z gruntu. Po zasadzeniu chrzanu podsyp go ziemią i delikatnie ją ugnieć. Pamiętaj także, że roślinę najlepiej uprawia się w rzędach. Każdy z nich powinien być od siebie oddalony o mniej więcej 60 cm.