Olej pryska podczas smażenia? Przetrzyj patelnię jednym produktem. Zapomnisz o problemie

Chyba kązdy z nas zna tę sytuację. Chcemy coś usmażyć a rozgrzany i tryskający wszędzie olej nie pozwala nam nawet zbliżyć się do patelni. Aby uniknąć takich sytuacji, musisz skorzystać z jednego niezawodnego produktu. Przetrzyj nim naczynia, a już nigdy nie oparzysz się tryskającym gorącym tłuszczem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pryskający z patelni tłuszcz może nie tylko zabrudzić kuchnie, ale potrafi także mocno poparzyć naszą skórę. Z tego powodu lepiej zabezpieczyć patelnię i inne naczynia. Jak to zrobić? Jest na to banalny sposób, wykorzystujący tylko 1 produkt.

Zobacz wideo Jak utylizować tłuszcz po smażeniu, by uniknąć przykrej niespodzianki z zatkanymi rurami?

Dlaczego olej pryska podczas smażenia? Znamy odpowiedź

Powodem, przez który olej tak często tryska z patelni podczas smażenia, jest... woda. W trakcie smażenia wysoka temperatura sprawia, że resztki płynu przechodzą w stan gazowy, czyli stają się parą wodną. W kontakcie z rozgrzanym tłuszczem, drobinki wody chcą się za wszelką cenę "wydostać". Stąd też pojawia się niechciane zjawisko. Jak mu zapobiec?

Przede wszystkim pamiętaj, żeby dokładnie wytrzeć patelnię przed każdym smażeniem. Co więcej, pamiętaj o osuszeniu produktów, które masz zamiar smażyć. Nadmiar wody sprawi, że z naczynia szybko zacznie pryskać rozgrzany olej. Nadmiar wody, np. z rozmrożonej piersi kurczaka, bez większych problemów ściągniesz za pomocą ręcznika papierowego. Istnieje jeszcze jeden sposób na osuszenie naczynia. Wystarczy, że użyjesz octu.

Przetrzyj patelnię ręcznikiem nasączonym octem. Zapomnij o pryskającym wszędzie oleju

Ocet doskonale pochłania wodę. Z tego powodu warto wykorzystać go w walce z pryskającym tłuszczem. Na wstępie nasącz kilka listków ręcznika papierowego kwasem. Tak przygotowaną "ściereczką" dokładnie przetrzyj wnętrze patelni. Następnie wlej olej i zacznij smażyć produkty. Dzięki zastosowaniu tego triku, tłuszcz sam z siebie nie wydostanie się poza naczynie.

Aby usunąć resztki wody z patelni, możesz również skorzystać z soli. Jak wiadomo, przyprawa świetnie wchłania płyny. Aby zminimalizować ryzyko pryskającego wszędzie oleju, wsyp jej łyżeczkę na patelnię przed smażeniem. Kryształki pochłoną niewidoczną wilgoć, dzięki czemu zadbasz o swoje bezpieczeństwo podczas gotowania.

Więcej o: