Ścierki są nieodłącznym elementem każdego wyposażenia kuchennego i nie tylko. Korzystamy z nich w łazience, podczas sprzątania oraz do szybkiego wytarcia rąk w trakcie gotowania różnych potraw. Niestety gromadzi się na nich mnóstwo brudu i zarazków, które tak chętnie nie opuszczą tkanin. W ilu stopniach prać ścierki, żeby były jak nowe? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ścierki powinno wymieniać się regularnie. Gdy korzystamy z nich do sprzątania różnych powierzchni, warto wyprać je od razu po użyciu. Kuchenne ścierki, w które jedynie wycieramy dłonie, można natomiast zmieniać co kilka dni, podobnie jak szmatki do wycierania naczyń. Jak jednak je prać, żeby naprawdę pozbyć się z nich zabrudzeń oraz zarazków? Wiele osób popełnia popularny błąd, piorąc je z odzieżą w niskiej temperaturze. W tym przypadku warto pójść śladem naszych babć, które ścierki wygotowywały w wodzie z odrobiną mydła. Zamiast jednak korzystać z garnka, można wykorzystać możliwości współczesnych pralek. Wystarczy zastosować ulubiony płyn lub proszek do prania i ustawić cykl na najwyższą możliwą temperaturę. Najlepiej na 90 stopni Celsjusza. Warto jednak mieć na uwadze, że ścierki wykonane z gorszej jakości materiału mogą się wówczas skurczyć i dobrze wcześniej sprawdzić o znaczenia na metkach.
Jeśli plamy na ścierkach są trudne do usunięcia, warto namoczyć je w domowym roztworze, który szybko wywabi zabrudzenia z tkanin. Wystarczy umieścić wszystkie ścierki w niewielkiej miseczce i wlać do niej ciepłą wodę. Jedynie tyle, by przykryła tkaniny. Dorzuć jeszcze pięć łyżek sody oczyszczonej oraz, jeśli masz, kilka orzechów piorących lub łyżkę boraksu. Dobrze wymieszaj składniki z wodą i namaczaj w niej ścierki przez 24 godziny. Po tym czasie wrzuć odciśnięte z wody szmatki do pralki, a zamiast proszku wsyp do szuflady urządzenia łyżkę sody oczyszczonej i ustaw cykl na najwyższą możliwą temperaturę. Po plamach od razu nie będzie śladu.