Czy po zakupie kawę najlepiej przesypać do szczelnego słoika? A może lepiej pozostawić ją w oryginalnym opakowaniu? Co z trzymaniem ziaren w lodówce? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania i obalamy mity dotyczące przechowywania kawy.
Najczęstszym sposobem na przechowywanie kawy jest przesypanie jej do szklanego słoika. To błąd, który popełnia wiele z nas, nie wiedząc, że w ten sposób kawa narażona jest na działanie promieni słonecznych, które nie wpływają na nią korzystnie. Jeśli chcemy trzymać ją w szkle, warto umieścić słoik w ciemnym i chłodnym miejscu np. w szafce. Wiele osób decyduje się na przesypanie jej do metalowego pojemnika, co również nie jest dobrym pomysłem. Metal nie tylko psuje smak, ale tego typu pojemniki nie posiadają ujścia dla dwutlenku węgla, który wydobywa się z ziaren. Często powielany mit, że kawę najlepiej trzymać w lodówce, jest również dużym błędem. Zarówno ziarna, jak i zmielona kawa pochłaniają zapachy, przez co tak przechowywana szybko przesiąknie wonią z lodówki i nie będzie już tak aromatyczna.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kawa powinna być przechowywana w oryginalnym opakowaniu, gdyż nie przepuszcza ono światła i powietrza, więc nasze ziarna nie zwietrzeją. Wystarczy po otwarciu paczki zawinąć górną część opakowania, spiąć np. klipsem lub spinaczem i umieścić w ciemnym oraz chłodnym miejscu. Kawa nie powinna być wystawiona na światło słoneczne oraz skrajnie wysoką lub zbyt niską temperaturę ani przechowywana w wilgotnym miejscu.