Jak i kiedy sadzić czosnek zimowy? Sekret ogromnych główek tkwi w jednej zasadzie

Lato upływa nieubłaganie i coraz więcej osób zastanawia się, jak i kiedy sadzić czosnek zimowy. Okazuje się, że czas odgrywa w tym procesie ogromną rolę. Sprawdź, które odmiany najlepiej nadają się do sadzenia w najbliższym czasie i jak odpowiednio o nie zadbać.

Uprawa czosnku w ogrodzie cieszy się ogromną popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ samodzielnie wyhodowane główki smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że czosnek zimowy ma spore wymagania. Warto im sprostać i nie popełniać błędów, by cieszyć się tylko dużymi plonami. Jak i kiedy sadzić czosnek zimowy?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy sadzić czosnek zimowy? Lepiej nie przegap tego terminu

Uprawa czosnku wydaje się prosta i niezbyt skomplikowana, jednak warto przestrzegać kilku wskazówek i trzymać się odpowiednich terminów. Czosnek należy umieszczać w glebie najlepiej jesienią — pod koniec października lub na początku listopada. Teoretycznie można zrobić to wiosną, ale wtedy główki będą znacznie mniejsze. Jeśli zdecydujesz się na sadzenie jesienią, rozważ odmiany arkus, ceves, harnaś, huzar, mega i ornak.

Jak sadzić czosnek zimowy? Zrób to w ten sposób, a główki będą ogromne

Czosnek potrzebuje do rozwoju żyznej i próchniczej gleby. Jeśli takiej nie mamy, ziemię o nieco gorszej jakości możemy wspomóc jesienią obornikiem, jednak wtedy z sadzeniem czosnku będzie trzeba poczekać cały kolejny rok. Nie sadź czosnku w glebie, w której wcześniej rosły warzywa cebulowe, bo nie urośnie. Dużo lepiej sprawdzi się sadzenie po grochu, fasoli i bobie.

Jak sadzić czosnek? W pierwszej kolejności zaopatrz się w duże główki i podziel je na ząbki. Usuń te, które noszą na sobie ślady ataku szkodników, zepsucia lub uszkodzeń mechanicznych. Ważne, by każdy ząbek miał piętkę. Później zajmij się przygotowaniem ziemi. Przekop ją w rzędy oddalone od siebie o 20-25 cm i zakopuj ząbki na około 8 cm. Dzięki temu przetrwają mróz. Czosnek będzie gotowy do zbioru, gdy szczypior zacznie się załamywać. Dzieje się tak zazwyczaj w lipcu.

Więcej o: