Jarzębina to krzew lub drzewo z rodziny różowatych. Rośnie na terenie całej Polski oraz Europy i w niektórych rejonach Azji i Syberii. Wyróżnia się charakterystycznymi czerwonymi owocami o intensywnie czerwonym kolorze. Czy jarzębina jest jadalna? Tak, ale tylko pod jednym warunkiem.
Jarzębina kwitnie od maja do czerwca, a owoce możemy zbierać późnym latem i na początku jesieni. Oryginalny kolor owoców ma za zadanie przyciągać ptaki, ale to nie jedyne zwierzęta, które przepadają za tą rośliną. Jarzębinę chętnie zjadają sarny, lisy, a także borsuki. Zawiera ona wiele witamin w tym witaminę C i K oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w potas, magnez, wapń i żelazo. W Polsce pokutuje mit, że jarzębina jest rośliną trującą, ale to nie do końca prawda.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jarzębina zawiera kwas parasorbowy, czyli substancję, która jest toksyczna w dużych dawkach i może powodować wzdęcie, biegunkę, wymioty i dolegliwości układu trawiennego. W facebookowym wpisie Lasy Państwowe podkreślają, że jarzębina jest bezpieczna do spożycia przez ludzi po obróbce termicznej.
Przed przygotowaniem do spożycia, trzeba jednak pamiętać o wyparzeniu lub przemrożeniu owoców jarzębiny, by pozbyć się goryczki i trującego kwasu parasorbowego.
Kiedy pozbędziemy się szkodliwego kwasu, owoce jarzębiny stracą charakterystyczną goryczkę i staną się słodkie. Świetnie nadają się na przetwory, więc z powodzeniem możemy z nich robić dżemy, soki, musy i nalewki alkoholowe.