Jaka temperatura w lodówce jest optymalna? Jedzenie szybko się nie zepsuje i sporo zaoszczędzisz

Lodówkę otwieramy nawet kilkanaście razy dziennie. Trzymamy w niej artykuły spożywcze, schładzamy napoje i przechowujemy gotowe dania. Jaka temperatura w lodówce i zamrażarce jest optymalna? Przestrzegaj prostych zasad, a żywność na dłużej zachowa świeżość.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Lodówka zabezpiecza jedzenie przed zepsuciem i utrzymuje je w dobrym stanie. Każda półka jest przeznaczona do przechowywania innego rodzaju produktów. Z tego względu w poszczególnych miejscach w lodówce panują inne temperatury. W niektórych modelach są nawet umieszczone oznaczenia, co powinno się na położyć na konkretnej półce.

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle

Półki w lodówce. Co i gdzie położyć?

Najzimniejsza jest półka umieszczona najniżej. Należy na niej trzymać mięso i ryby. Na środkowych półkach można przechowywać nabiał, a na górnej półce ustawia się produkty w słoikach, które nie psują się tak szybko, np. dżemy. Zazwyczaj w lodówce znajdują się też dwie szuflady. Są one przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Jednocześnie jest to jedno z najcieplejszych miejsc. Najwyższa temperatura panuje na drzwiach lodówki, dlatego z powodzeniem można na nich umieścić soki czy sosy. W utrzymaniu porządku w lodówce pomogą plastikowe pojemniki, układanie produktów według daty przydatności oraz robienie cotygodniowych przeglądów zawartości.

Jaka temperatura w lodówce i zamrażarce? Jedzenie dłużej będzie świeże

Odpowiednia temperatura w lodówce nie tylko chroni jedzenie przed zepsuciem, lecz także pozwala zaoszczędzić. Powinna wynosić od 2 do 4 st. C. Każde obniżenie temperatury spowoduje większe pobieranie prądu i zwiększenie wysokości rachunków. Pamiętaj, żeby nie zostawiać otwartych drzwi od sprzętu, nie układać żywności zbyt ścisło, nie wkładać do środka wilgotnych rzeczy ani gorących potraw. Raz na jakiś czas warto też rozmrozić urządzenie. Szron i lód osadzające się w zamrażarce powodują, że nie działa ona prawidłowo. Panująca tam temperatura powinna wynosić -18 st. C.

Więcej o: