Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Krochmalu najczęściej używało się do usztywniania obrusów, serwetek, prześcieradeł oraz pościeli. Stosowało się go również jako kosmetyk dla dzieci, bo łagodził podrażnienia i dobrze sprawdzał się w przypadku delikatnej skóry. Przygotowuje się go podobnie do kisielu, więc nie wymaga to wysokich umiejętności kulinarnych.
Krochmal przede wszystkim służy do usztywniania tkanin. Robi się go ze skrobi ziemniaczanej i wody. Wlej do garnka litr wody, odlej szklankę, a resztę zagotuj. Do odlanej szklanki wody dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, dodaj do niej zawartość szklanki i dokładnie mieszaj. Powinnaś uzyskać gęstą, śliską mieszankę. Można wykrochmalić nią pościel i ubrania. Będą wtedy odporne na wchłanianie kurzu i zabezpieczone przed bakteriami. Zamiast mąki ziemniaczanej możesz też użyć cukru. Wystarczy zagotować go z wodą w proporcji 1:1. Mikstura na bazie cukru świetnie sprawdzi się w przypadku czyszczenia firan i ubrań z dodatkiem tiulu.
Krochmal można dodawać do kąpieli, zwłaszcza w przypadku osób, które mają delikatną i wrażliwą skórę. Roztwór działa łagodzi podrażnienia, swędzenie i pieczenie. Sprawdzi się w przypadku oparzeń, wysypki czy trądziku. 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuść w dwóch szklankach zimnej wody. Zalej całość wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Przelej do wanny i kąp się przez 10 minut.