Wylewasz resztkę oleju do zlewu? To ogromny błąd. Zamiast tego wsyp na patelnię jeden produkt

Co robisz z olejem po smażeniu? Zdecydowana większość z nas po prostu wylewa go do zlewu. To spory błąd, za który możesz słono zapłacić. Poznaj lepsze sposoby na utylizacje resztek po gotowaniu i uniknij niepotrzebnych kosztów.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia polska smażonymi potrawami stoi. Po przygotowaniu posiłku pojawia się jednak pewien problem. Co zrobić z zużytym olejem? Rozwiązaniem na pewno nie jest wylanie go do zlewu. Poznaj bezpieczniejszy sposób na pozbycie się tłuszczu.

Zobacz wideo Jak utylizować tłuszcz po smażeniu, by uniknąć przykrej niespodzianki z zatkanymi rurami?

Dlaczego nie warto wylewać zużytego oleju do zlewu? To rozwiązanie może cię sporo kosztować

Wiele osób nie zwraca uwagi na olej, który osadza się na patelni po smażeniu, Jak gdyby nic zabierają się za mycie naczyń, wylewając resztkę tłuszczu do zlewu. Takie zachowanie może mieć fatalne skutki. Olej w połączeniu z wodą zbija się w duże grudki Jeśli dostaną się do rur, w krótkim czasie mogą je całkowicie zatkać, Usunięcie usterki wymaga wezwania hydraulika, co jak wiadomo, może wiązać się ze sporymi kosztami. Jak tego uniknąć? Poznaj niezawodny trik na pozbycie się tłuszczu z patelni.

Jak pozbyć się oleju po smażeniu? Dodaj do niego jeden produkt, a zapomnisz o problemie

Najprostszym sposobem na zebranie resztek oleju z patelni, jest użycie ręczników papierowych. Jeśli w naczyniu zostało niewiele tłuszczu, poczekać aż całkowicie wystygnie, a następnie zetrzyj go i wyrzuć nasiąknięty listek do śmietnika. Jeśli smażyłaś coś na głębokim oleju, warto skorzystać z innego triku. Jedyne czego potrzebujesz to soda oczyszczona.

Ciekawym trikiem podzieliła się tiktokerka o nicku Washy_Wash. Zajmuje tylko kilka chwil, a pozwala pozbyć się resztek w znacznie prostszy sposób. Na czym polega jej myk? Gdy olej całkowicie wystygnie zasyp go kilkoma łyżeczkami sody oczyszczonej. Proszek wchłonie tłuszcz, dzięki czemu o wiele łatwiej pozbędziesz się go z patelni.

Po wsypaniu produktu odczekaj parę minut. Gdy zauważysz, że w naczyniu zebrały się gródki, zgarnij je za pomocą ręcznika papierowego. Wyrzuć resztki do śmietnika, a przed wymyciem patelni jeszcze raz dokładnie ją wytrzyj. Dzięki temu upewnisz się, że do odpływu nie dostanie się choćby gram oleju. 

Więcej o: