Pokazał ukrytą funkcję solniczki. "Żyłam 62 lata bez tej wiedzy"

Wydawać by się mogło, że w korzystaniu z solniczki nie ma żadnej tajemnicy. Co skomplikowanego może być w potrząsaniu, by wydobyć przyprawę? Okazuje się, że można to sobie ułatwić. Wszystko dzięki zaskakującej funkcji, z której wiele osób nie zdaje sobie sprawy.

Kuchenne triki niejednokrotnie potrafią zaskakiwać. Wiele sprytnych sposobów wykorzystuje ukryte funkcje czy podwójne i często niespodziewane zastosowanie zwykłych przedmiotów. Ułatwiają codzienne obowiązki, a często pozwalają zaoszczędzić na drogich czy skomplikowanych akcesoriach i produktach. A to właśnie jeden ze sposobów, który ułatwi korzystanie z solniczki.

Więcej sprawdzonych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo 3 niezawodne sposoby na uciążliwe komary

Tajemnicza funkcja solniczki. Dzięki niej zapomnisz o potrząsaniu

Podczas solenia po prostu odwracasz solniczkę do góry nogami i zaczynasz nią potrząsać? To najprostszy sposób i, jak sądzi wiele osób, jedyny. A jednak przyprawa w takim momencie wysypuje się raczej powoli, a potrząsanie po dłuższej chwili może robić się męczące. Okazuje się, że solenie może ułatwić prosty trik, który wykorzystuje konstrukcję naczynia. Z fanami podzielił się nim szef kuchni z Argentyny, Paco Almeida.

Na dnie szklanej solniczki, podobnie jak słoików czy butelek, znajdują się rowki. To właśnie ich wykorzystanie znacznie ułatwi korzystanie z akcesorium. Jak demonstruje szef kuchni na filmiku zamieszczonym na TikToku, wystarczy widelec, ale też nóż czy łyżka. Przechyl solniczkę, chwyć za sztuciec i zacznij przesuwać nim po dnie. Kryształki soli będą wysypywać się szybciej i w równym tempie.

W jakim wieku nauczyliście się korzystać z solniczki? Bo ja w wieku 39 lat.

- spytał fanów w opisie do filmu. W podobny sposób zadziała pocieranie o siebie dnem solniczki i pieprzniczki.

Trik z solniczką zaskoczył internautów. "Czasami zastanawiam się, czy umiem prawidłowo oddychać"

Choć sposób wydaje się niecodzienny i nieco mniej praktyczny od tego domyślnego, może ułatwić prace w kuchni. To też ciekawa alternatywa do potrząsania, pod warunkiem że dobrze kontrolujemy ilość wysypujących się kryształków. Nic dziwnego, że w komentarzach nie zabrakło zdziwienia i zaskoczenia.

No i przesolone.
Czasami zastanawiam się, czy umiem prawidłowo oddychać.
Tak robią tylko geniusze.
Żyłam 62 lata bez tej wiedzy.
Więcej o: