Olejek pomarańczowy należy do najpopularniejszych spośród naturalnych olejków eterycznych. Uzyskuje się go w procesie tłoczenia na zimno wysuszonej skórki pomarańczy, choć można też wytworzyć go za pomocą hydro-destylacji. Pomarańcze, czyli owoce, dzięki którym możemy w ogóle korzystać z tego specyfiku, uprawia się między innymi we Włoszech, Hiszpanii, Brazylii czy Stanach Zjednoczonych. Z daleka można go rozpoznać po orzeźwiającym, cytrusowym aromacie, w którym czuć zarówno słodycz, jak i delikatną goryczkę.
Ludzie chętnie sięgają po olejek pomarańczowy, ponieważ wykazuje szereg właściwości bardzo pozytywnie wpływających na organizm człowieka. Zawiera w sobie lotne substancje czynne, a wśród nich geranial, linalol, dekanal , limonen czy terpineol. Produkt ten działa:
Gdzie można wykorzystać olejek pomarańczowy? Zastosowanie tego specyfiku jest bardzo różnorodne. Można go wykorzystać na przykład do:
Planujesz kupić olejek pomarańczowy? Cena tego produktu to około 80-90 zł za 100 ml. Możesz go znaleźć w aptece, lokalnej drogerii, a także w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.
Jak zrobić olejek pomarańczowy? Aby go przygotować, potrzebne Ci będą:
Najpierw musisz obrać pomarańczę ze skórki. Tę natomiast pozbaw białej, gorzkiej w smaku otoczki i pokrój na kawałki. Wówczas rozłóż ją na papierowym ręczniku, a kiedy już przeschnie, będzie gotowa do właściwego suszenia. Możesz je przeprowadzić za pomocą suszarki do owoców lub w piekarniku.
Odczekaj, aż skórka pomarańczy stanie się krucha i twarda, a wtedy umieść ją w słoiku. W kolejnym kroku trzeba ją zalać wybranym olejem (najważniejsze, by była dokładnie przykryta przez ciecz). Słoik z powstałą miksturą pozostaw przez miesiąc w słonecznym miejscu. Pamiętaj, by regularnie nim potrząsać (na przykład co dwa, trzy dni).
Kiedy olej będzie już gotowy, przelej go przez gazę do butelki z ciemnego szkła. Aby nie utracił swoich właściwości i posłużył jak najdłużej, przechowuj go w suchym i ciemnym miejscu.
Zobacz też: Olejek pichtowy - sprawdź niezwykłą moc jodły syberyjskiej