Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Dlaczego lawenda schnie? Powodów jest kilka, jednak najczęściej wina leży w niewłaściwej pielęgnacji. Choć roślina nie jest zbyt wymagająca w uprawie, wiele osób zapomina o 3 kluczowych elementach. Zadbaj o nie, a kwiat ponownie zachwyci cię pięknymi pąkami.
Lawenda bardzo dobrze znosi susze. Nadmiar wody może jednak kompletnie zrujnować uprawy. Z tego powodu nigdy nie przelewaj rośliny. Jak tego uniknąć? Podlewaj uprawy w momencie, w którym ziemia wokół nich jest już sucha. Co więcej, pamiętaj, że lawenda powinna być zasadzona w doniczce o dużych otworach odpływowych. Nie możesz zapomnieć także o odpowiedniej warstwie drenażowej. Do jej stworzenia użyj małych kamyków oraz keramzytu.
Kolejnym powodem, przez który lawenda staje się sucha, jest nieodpowiednie pH ziemi. Roślina najlepiej rozwija się w glebach o odczynie alkalicznym lub obojętnym (6.0-8.0). Kwaśne podłoże ma na nią fatalny wpływ. Jeśli chcesz podnieść pH podłoża, w którym zasadziłaś lawendę, dodaj do niego kilka skruszonych skorupek jaj. Dzięki temu wpłyniesz nie tylko na kwasowość ziemi, ale i dostarczysz roślinie niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z częstotliwością korzystania z tego triku. Intensywne nawożenie również przyczynia się do schnięcia lawendy.
Jeśli roślina nie dostaje odpowiednio dużo światła, szybko zacznie marnieć. Co zrobić, żeby znów odżyła? Przede wszystkim upewnij się, że roślina nie cierpi na żadną z chorób grzybiczych lub nie atakują ją szkodniki. Jeśli nie zauważyłeś nic niepokojącego, przesadź lawendę do nowej doniczki. Upewnij się, że zadbałaś o odpowiedni drenaż. Ustaw donicę w dobrze nasłonecznionym miejscu i zapewnij jej odpowiednie składniki odżywcze. Tu ponownie przyda się trik ze skorupkami jaj. Pokrusz kilka z nich i wymieszaj z glebą wokół lawendy. Podlej roślinę, ale pamiętaj, aby nie używać zbyt dużo wody.