Płyty indukcyjne składają się z gładkiej płyty ceramicznej z cewkami indukcyjnymi pod spodem. Kiedy naczynie do gotowania lub rondelek wykonany z materiału magnetycznego zostanie umieszczony na wierzchu, przenosi on energię do tego metalu, co powoduje szybkie nagrzewanie się naczynia. Płyta indukcyjna również ochładza się znacznie szybciej niż tradycyjna płyta grzejna, więc powinno być mniej bałaganu przypalonego jedzenia, z którym trzeba się później uporać.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czysta płyta indukcyjna będzie znacznie bardziej wydajna niż brudna, skuteczniej przenosząc ciepło z ceramicznego blatu do rondla. Niestety, ale mogą być one podatne na zadrapania, dlatego każda stosowana technika czyszczenia powinna być możliwie delikatna. Jeśli szklany blat zostanie porysowany, jedzenie może osadzić się w zadrapaniach, a także uszkodzić szkło i potencjalnie spowodować pęknięcia. Kluczem do utrzymania płyty indukcyjnej w czystości jest reagowanie na wszelkie rozlane płyny w momencie ich wystąpienia i natychmiastowe ich wycieranie. Użyj do tego wilgotnej i miękkiej ściereczki np. z mikrofibry lub gąbki, upewniając się, że nie ma na ich powierzchni np. piasku czy soli, które mogłyby, porysować powierzchnię. Możesz sięgnąć, również po naturalny środek odtłuszczający. Spróbuj skropić szmatkę białym octem, który po wypolerowaniu nada powierzchni dodatkowy blask i połysk.
Podczas gdy ciepła woda na miękkiej ściereczce jest odpowiednia do codziennego czyszczenia, do uporczywych plam lub przypalonego jedzenia, potrzebne będzie coś mocniejszego. Aby uzyskać skuteczne domowe rozwiązanie, skorzystanie z pomocy octu i proszku do pieczenia z szafki kuchennej.
Unikaj stosowania akcesoriów, które mają twardą, ostrą bądź szorstką powierzchnię. Zrezygnuj z metalowych druciaków, zmywaków pokrytych srebrną lub złotą powłoką, myjek wykonanych z twardego tworzywa czy chropowatej strony gąbki.