Parujące okna podczas gotowania? Znamy na to prosty i niezawodny sposób

Parowanie okien podczas gotowania to norma. Najczęściej dzieje się tak w okresie jesienno-zimowym, ale nie zawsze. Jak poradzić sobie z tym problemem? Okazuje się, że domowe sposoby są proste i niezwykle skuteczne.

Problem zaparowanych okien najczęściej pojawia się w kuchni, choć nie jest to regułą. W kuchni zachodzi wymiana temperatur, przez co szyby szybciej pokrywają się wilgocią. Jak temu zaradzić? Istnieją sprawdzone domowe sposoby. 

Zobacz wideo Wilgoć na szybach? Mamy aż dwa sposoby, żeby ją zwalczyć

Dlaczego okna parują? Powodów może być kilka

Przyczyn parowania okien od wewnątrz może być wiele. Najczęstszą z nich jest wysoki poziom wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Sprzyja temu para wodna, która powstaje w wyniku gotowania. Nadmiar wilgoci może pojawić się także z powodu kiepskiej wentylacji, czy słabej konstrukcji okien. Długotrwale utrzymująca się wilgoć na szybach to krótka droga do rozwoju pleśni i grzybów, więc jeśli dotyka cię ten problem, lepiej szybko zacznij działać. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Parujące okna w kuchni? Jest na to skuteczny domowy sposób

Aby zapobiec parującym oknom, warto zadbać o właściwą cyrkulację powietrza w pomieszczeniu. W tym celu pomoże regularne otwieranie okien, wietrzenie mieszkania, a także kuchenny okap, który pochłania nadmiar pary. Jeśli mimo to okna w kuchni wciąż pokrywają się wilgocią, warto zastosować sprawdzone domowe sposoby. Jednym z nich jest użycie pianki do golenia. Ten nietypowy trik naprawdę działa. Wystarczy po umyciu okien wypolerować pianką szyby, a wilgoć nie będzie się osadzać. Warto zainwestować także w rośliny pochłaniające wilgoć, jak skrzydłokwiat, bluszcz, oplątwa, czy paproć. Świetnie sprawdzi się także mieszanka gliceryny i spirytusu. Oba składniki łączymy w proporcji 1:1, przelewamy do butelki z atomizerem i pryskamy szyby, a następnie przecieramy szmatką. 

Więcej o: