Obieranie jajka potrafi skutecznie wyczerpać nasze pokłady cierpliwości. Często się zdarza, że skorupka nie chce odejść, łamie się lub kruszy. Podpowiadamy, jak szybko obrać jajko, wykorzystując mało znaną sztuczkę. Dzięki niej skorupka odejdzie od jajka w dwóch kawałkach.
W internecie nie brakuje lifehacków i porad, w jaki sposób szybko obierać jajka, ale nie każda z tych metod się sprawdza. Na instagramowym profilu 5.min.crafts możemy zobaczyć skuteczny trik na gotowanie jajek. Po wyjęciu ich z wody, obranie skorupek będzie banalnie proste.
Wystarczy, że do garnka z gotującymi się jajkami dodamy kilka plasterków cytryny. Jak to działa? Otóż kwas zawarty w cytrynach sprawia, że skorupki stają się bardziej miękkie. Gotujemy jajka razem z cytrusami, a po wyjęciu z wody uderzamy w skorupkę, która powinna pęknąć na dwie części. To wszystko! Obranie jajka nigdy nie było prostsze.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Innym sposobem na przyspieszenie obierania jajek po ugotowaniu jest zastosowanie octu. Zadziała on podobnie jak skórki z cytryny. Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy łyżkę octu, a skorupka zmięknie i łatwiej odejdzie od białka. Na tej samej zasadzie zadziała dodana do garnka łyżka soli, jednak w tym wypadku należy pamiętać, aby przynajmniej godzinę przed gotowaniem wyjąć jajka, aby miały temperaturę zbliżoną do pokojowej.