Kiedy gubisz włosy w większej ilości niż zazwyczaj, to znak, że w organizmie czegoś brakuje. Jaki jest tego powód? Problem może leżeć w niewłaściwej diecie. Podpowiadamy, co jeść, aby zapobiec wypadaniu kosmyków i w jakich produktach znajdziemy najwięcej witamin i składników odżywczych. Nie zapomnij jednak o wizycie u lekarza, który na podstawie badań ustali przyczynę problemu.
Włosy są osłabione i łamliwe, a na szczotce pozostaje coraz więcej kosmyków? Przyczyn wypadania włosów może być wiele. Powodem mogą być między innymi problemy hormonalne, stres, niewłaściwe kosmetyki, czy uwarunkowania genetyczne, ale także zła dieta i niedostarczanie organizmowi odpowiednich składników i witamin. Pamiętajmy, że właściwe odżywienie jest nie tylko kluczem do pięknych włosów, skóry, czy paznokci, ale także do lepszego samopoczucia.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najczęstszych powodów wypadania kosmyków jest niedobór witaminy B7, czyli biotyny. Jest ona odpowiedzialna za proces syntezy keratyny, czyli jednego z podstawowych budulców włosów i paznokci. Biotynę znajdziemy w takich produktach, jak żółtka jaj, mięso oraz pieczywo pełnoziarniste. Wypadanie włosów może być również spowodowane niedoborem żelaza, które zawierają czerwone mięso, szpinak i inne rośliny liściaste, a także strączki. Ważną rolę odgrywa także cynk, a jego niewystarczający poziom w organizmie objawia się osłabieniem paznokci i włosów.