Wyjmij szufladkę z pralki i wrzuć do zmywarki. Wiele pań domu stosuje ten patent

Czyszczenie pralki nie należy do łatwych, ale nie musi takie być. Okazuje się, że niektóre elementy możesz z powodzeniem umyć w zmywarce. Mowa o szufladce na detergenty. Wyciągnij ją z pralki, włóż do urządzenia i nastaw program. Efekt cię zaskoczy.

Czyszczenie elementów pralki spędza sen z powiek niejednej pani domu. Okazuje się, że niektóre z nich możesz wyczyścić bardzo łatwo i bez potrzeby czasochłonnego, mozolnego szorowania. Co należy zrobić? Wystarczy, że skorzystasz z właściwości zmywarki.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak skutecznie wyczyścić zmywarkę?

Czy szufladę z pralki można myć w zmywarce? Nie wybieraj wysokiej temperatury

Zazwyczaj chcąc wyczyścić pralkę i wyjmując szufladkę na detergenty, myjemy ją w różnych płynach i szorujemy gąbką czy szczoteczką. Często znajdują się w niej resztki proszków i płynów do płukania, które z czasem zostawiają brzydki osad. Czyszczenie ręczne zajmuje sporo czasu i wysiłku, dlatego o wiele prostszym sposobem jest włożenie przedmiotu do zmywarki, dołączenie tabletki czyszczącej i włączenie programu. Najlepiej wybierz taki o temperaturze 50 stopni Celsjusza, gdyż wyższa temperatura mogłaby uszkodzić plastik. Pamiętaj, by na samym początku zachować ostrożność podczas wyciągania szufladki z pralki. W zależności od producenta robi się to na różne sposoby.

Jak wyczyścić pralkę? Wlej do bębna pół szklanki octu

Jeśli zauważasz, że z pralki wydobywa się nieprzyjemny zapach, czas podjąć odpowiednie działania, które go zwalczą. Na szczęście wystarczy, że skorzystasz z popularnego płynu z kuchni. Co należy zrobić? Wlej do bębna pół szklanki octu. Dołóż ścierki i inne materiały, którymi sprzątasz w domu, by przy okazji zostały wyczyszczone. Nastaw pralkę na 60-90 stopni Celsjusza i poczekaj. Jeśli chcesz pozbyć się kamienistego osadu, wsyp też do środka około 50 g sody oczyszczonej. Po wszystkim uchyl drzwi pralki, by pozbyć się zapachu octu.

Więcej o: