Masz kubek pod ręką? Szczęściara. Po 30 sekundach pożegnasz nawracający problem

Tępy nóż lub tarka? Jeśli w pobliżu nie masz do dyspozycji żadnej ostrzałki, nic straconego. Wszystko, czego potrzebujesz to ceramiczny kubek, talerz lub miska. Po chwili bez trudu przekroisz i zetrzesz warzywa, owoce i inne produkty żywnościowe.

Jeśli chodzi o ostrzenie, istnieje wiele sprzecznych informacji. Niektórzy zalecają jedynie specjalistyczny sprzęt, podczas gdy inni twierdzą, że można uzyskać dobre rezultaty, korzystając z rzeczy, które prawdopodobnie już posiadamy w domu. Jedną z najbardziej popularnych i nietypowych porad dotyczących ostrzenia np. tarki lub noża, jest wykorzystanie do tego dna kubka.

Zobacz wideo 4 praktyczne zastosowania filtrów do kawy - przekonaj się, jak często mogą przydać ci się w domu

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak naostrzyć nóż lub tarkę za pomocą ceramicznego kubka? Odwróć kubek i zobacz, co się stanie

Większość ceramicznych talerzy, misek i kubków ma nieszkliwioną krawędź wokół samego dna, w miejscu, w którym element stykał się z dnem pieca. Ten element ceramiki jest twardszy niż metal i może być używany również jako kamień do ostrzenia. Wszystko, co musisz zrobić, to:

  1. Odwróć kubek i przesuń po nim ostrze noża lub tarki.
  2. Trzymaj go tak, aby krawędź utrzymywała kąt około 15 do 20 stopni.
  3. Wykonaj pociągnięcia z każdej strony.

W ciągu 30 sekund przekroisz lub zetrzesz wszystko, co potrzeba.

Jak często należy ostrzyć noże kuchenne? Tępe krawędzie tylko utrudniają pracę w kuchni

Ponieważ noże oraz tarki są regularnie używane, są jednym z podstawowych narzędzi w każdej kuchni. Wiele osób nie ma pewności, jak często powinni ostrzyć te narzędzia. Optymalnym czasem jest wykonywanie tej czynności co 1-2 miesiące. Dbaj o ostrza regularnie, dzięki czemu posłużą przez wiele lat. Jeśli nie jesteś pewna, czy nóż wymaga naostrzenia, przeprowadź test z bardziej miękkimi owocami, takimi jak pomidory. Ostre ostrza powinny przecinać je bez użycia dużej siły i nie zgniatać ani nie rozdzierać.

Więcej o: