Jeśli chodzi o ostrzenie, istnieje wiele sprzecznych informacji. Niektórzy zalecają jedynie specjalistyczny sprzęt, podczas gdy inni twierdzą, że można uzyskać dobre rezultaty, korzystając z rzeczy, które prawdopodobnie już posiadamy w domu. Jedną z najbardziej popularnych i nietypowych porad dotyczących ostrzenia np. tarki lub noża, jest wykorzystanie do tego dna kubka.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Większość ceramicznych talerzy, misek i kubków ma nieszkliwioną krawędź wokół samego dna, w miejscu, w którym element stykał się z dnem pieca. Ten element ceramiki jest twardszy niż metal i może być używany również jako kamień do ostrzenia. Wszystko, co musisz zrobić, to:
W ciągu 30 sekund przekroisz lub zetrzesz wszystko, co potrzeba.
Ponieważ noże oraz tarki są regularnie używane, są jednym z podstawowych narzędzi w każdej kuchni. Wiele osób nie ma pewności, jak często powinni ostrzyć te narzędzia. Optymalnym czasem jest wykonywanie tej czynności co 1-2 miesiące. Dbaj o ostrza regularnie, dzięki czemu posłużą przez wiele lat. Jeśli nie jesteś pewna, czy nóż wymaga naostrzenia, przeprowadź test z bardziej miękkimi owocami, takimi jak pomidory. Ostre ostrza powinny przecinać je bez użycia dużej siły i nie zgniatać ani nie rozdzierać.