W przeciwieństwie do wody gotujący się olej może zacząć płonąć. Wystarczy chwila nieuwagi, zapomnienia i zostawiona na włączonym palniku kuchenki patelnia. Co zrobić w takiej sytuacji, by nie doszło do katastrofy? Z pewnością nie sięgać po wodę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W kryzysowej sytuacji, gdy olej na patelni zaczyna płonąć, wiele osób machinalnie sięga po wodę. To błąd, który może sprawić, że problem jeszcze bardziej się nasili, a w niektórych sytuacjach może doprowadzić nawet do pożaru oraz uszczerbku na zdrowiu osób, które będą stały zbyt blisko. Przypomnij sobie sytuację, podczas której na patelnię z olejem wrzuciłaś coś nie do końca rozmrożonego. Pamiętasz to wrzenie, syczenie i pryskanie oleju na wszystkie strony? W przypadku płonącego oleju efekt będzie znacznie gorszy, dlatego zapamiętaj, że jego połączenie z wodą to mieszanka wybuchowa, której pod żadnym pozorem nie należy łączyć. Dlaczego tak się dzieje?
Ponieważ woda jest cięższa od rozgrzanego oleju, opada na dno, ale równocześnie bardzo szybko się nagrzewa i zamienia w parę. Ta z kolei jest lżejsza od oleju, więc zaczyna unosić się do góry, rozrzucając go dookoła. W skrajnych przypadkach taka sytuacja może wyglądać nawet jak eksplozja, a do tego wszystko dzieje się naprawdę szybko. Ogień, zamiast zniknąć, tylko zyskuje na sile. Możesz zobaczyć to na filmiku poniżej.
Skoro nie wodą, to, w jaki sposób ugasić płonący olej? Przede wszystkim nie panikuj. Choć widok ognia może wprawić w osłupienie, zachowaj zimną krew. W żadnym wypadku nie ruszaj też patelni czy garnka, gdyż możesz się dotkliwie poparzyć. Zostaw go tak, jak stoi, za to wyłącz palnik. Następnie sięgnij po pokrywkę i zakryj nim naczynie. W ten sposób odetniesz dopływ powietrza, które jest niezbędne do procesu spalania. Po kilku, kilkunastu sekundach po płomieniach nie będzie śladu. Nie spiesz się jednak ze ściągnięciem przykrycia, gdyż gorący olej w połączeniu z napływającym powietrzem może sprawić, że ponownie się zapali. Do tego lepiej poczekać, aż naczynie przestanie być gorące.