Bez tulipanów wiosna nie byłaby taka sama. Piękne kwiaty tych efektownych cebul występują w prawie każdym możliwym kolorze, od jasnych pasteli po rzucające się w oczy, żywe odcienie. Ich proste, eleganckie piękno, od setek lat przyciąga wiele ogrodników. Warto wiedzieć, kilka rzeczy dotyczących ich uprawy, aby w następnym sezonie stworzyć z nich wiosenny bukiet.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Cebulki tulipanów należy sadzić jesienią. Przed sadzeniem, gleba musi ostygnąć po letnim sezonie wegetacyjnym. Optymalnym terminem, będzie więc okres od połowy września do końca października. Przy sprzyjającej pogodzie można zrobić to nawet w listopadzie, lecz ryzykujemy wtedy uniemożliwienie cebulkom, aby dobrze się ukorzeniły, a co za tym idzie, opóźnimy ich kwitnienie. Najlepiej umieścić je w gruncie na 6-7 tygodni przed pierwszymi przymrozkami. Cebulki tulipanów, muszą bowiem przezimować. Ważne, aby minimalna temperatura podłoża wynosiła 16 stopni.
Na zimę cebule tulipanów należy zabezpieczyć przed mrozem, starannie je okrywając. W tym celu wykorzystaj np. torf, pociętą słomę, gałązki świerku lub sosny. Dzięki temu nie tylko skutecznie ochronimy glebę przed głębokim przemarzaniem, ale także przed wysychaniem i zachwaszczeniem. Zabieg powinniśmy jednak wykonać dopiero po pierwszych przymrozkach, czyli zwykle w listopadzie. Powód? Cebulki przykryte zbyt wcześnie, będą dalej się rozwijać, co mocno je osłabi i narazi na przemarznięcie.