Jak przedłużyć świeżość koperku? Zawiń jak burrito i włóż do lodówki. Nie opadnie nawet przez tydzień

Koperek to pyszna roślina, która dodaje wyjątkowego aromatu oraz smaku wielu potrawom. Najczęściej dodajemy go do zup, sosów, ryb lub posypujemy gotowane ziemniaki. Co zrobić, by po zerwaniu lub zakupie długo zachował świeżość?

Koperek to jedna z najpopularniejszych roślin, którą uprawiamy w przydomowych ogródkach i na balkonie. Jest prosty w pielęgnacji, zdrowy, a przy tym przede wszystkim pyszny. Nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Niestety, stosunkowo szybko po zerwaniu zaczyna więdnąć i przestaje nadawać się do spożycia. Jak temu zaradzić?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Rośliny w doniczce - samo zdrowie

Co zrobić, żeby koperek długo był świeży? Możesz zasadzić go w doniczce

Najlepszym sposobem na to, by przez cały sezon cieszyć dostępem do świeżego koperku jest zasadzenie go w doniczce. Jednak jak wiadomo, nie każdy ma czas, chęci czy po prostu przestrzeń na uprawę. Dlatego jeśli kupujesz pęczek w sklepie i chcesz, aby był pyszny i świeży dłużej, niż przez 2-3 dni, możesz wykorzystać kilka prostych trików, które ci w tym pomogą. Na czym polegają?

Jak przedłużyć świeżość koperku? To banalnie proste

Jeśli chcesz przedłużyć świeżość koperku, w chłodnej wodzie delikatnie zamocz czystą ścierkę lub papierowy ręcznik. Następnie połóż go na środku i delikatnie zawiń niczym burrito. Tak przygotowany włóż do lodówki, a będzie pyszny i świeży nawet ponad tydzień. Ten sposób zadziała także na natkę pietruszki, bazylię czy tymianek. Inny trik polega na dokładnym umyciu i osuszeniu rośliny i włożeniu jej do pojemnika wyłożonego suchym ręcznikiem papierowym. Na koniec wystarczy szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki.

Koperek w pudełku po lodach. Jak go mrozić?

Znasz tę sytuację, kiedy szukasz czegoś słodkiego i w zamrażalce trafiasz na pudełko z lodami, a po jego otwarciu okazuje się, że w środku nie ma smakowitej przekąski, ale zamrożony koperek? No cóż, chyba większość z nas przeżyła to rozczarowanie. Niemniej jednak możliwość mrożenia rośliny sprawia, że możemy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez cały rok. Wystarczy, że po zakupie dokładnie ją umyjesz i osuszysz, a następnie usuniesz zwiędłe gałązki, odetniesz grubsze łodygi, a listki posiekasz. Tak przygotowany koperek umieść w plastikowym opakowaniu na żywność, szczelnie zamknij i schowaj do zamrażalnika. Będziesz mogła po niego sięgnąć w dowolnej chwili, a po wyjęciu będzie świeży i pyszny.

Więcej o: