Wrzuć kilka kostek do puszki z kawą. Będzie pyszna i aromatyczna jak od razu po otwarciu

Wiele osób rozpoczyna swój dzień od kubka gorącej kawy. Żeby jednak móc się nim cieszyć, trzeba zadbać o odpowiednie jej przechowywanie, by nie straciła całego smaku i aromatu. Jeśli jednak kawa zwietrzeje, możesz skutecznie ją uratować, dodając do opakowania jeden produkt.

Kawa jest nie tylko popularnym napojem, który wiele osób pije każdego ranka. To również fantastyczny składnik dodawany do wielu potraw oraz deserów. Niektórzy nawet marynują w niej mięso, a inni wykorzystują jej wyjątkowe właściwości w ogrodzie, by rośliny doskonale się rozwijały. Jak jednak przechowywać kawę, żeby zachowała cały smak i aromat? Gdy zwietrzeje, możesz zrobić jedną rzecz, żeby szybko ją uratować.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przechowywać kawę, żeby nie zwietrzała? Dostosuj się do kilku wskazówek

Kawosze doskonale wiedzą, że ziarna najlepiej jest mielić od razu przed użyciem, by kawa nie traciła smaku i aromatu. Jeśli jednak nie jest to możliwe i chcesz odpowiednio przechowywać zmieloną kawę, zastosuj się do kilku wskazówek. Dzięki nim produkt zachowa cały smak i aromat. Przede wszystkim możesz pozostawić kawę w oryginalnym opakowaniu, a następnie szczelnie zamknąć je klipsem. Gdy jednak chcesz mieć pewność, że kawa będzie doskonałej jakości, przesyp ją do metalowego lub szklanego opakowania, które jest szczelnie zamykane. Tak przygotowany pakunek trzymaj w zacienionej szafce, w której nie ma innych aromatycznych produktów oraz wilgoci.

Jak uratować zwietrzałą kawę? Odzyska smak i aromat, gdy zrobisz jedną rzecz

Nie udało ci się odpowiednio przechować kawy i zwietrzała? Nic straconego. Taki produkt możesz wykorzystać nie tylko do picia. Świetnie sprawdzi się w ogrodzie jako nawóz do kwiatów lub produkt odstraszający owady oraz mrówki. Możesz również na bazie kawy przygotować domowy peeling do ciała. Jeśli jednak zależy ci na tym, żeby uratować zwietrzałą kawę i później ją wypić, jest to oczywiście możliwe. Wystarczy przenieść zmielony produkt do szklanego lub metalowego opakowania, które szczelnie się zamyka, a następnie włożyć do niego jeden składnik. Wystarczy umieścić w środku kilka kostek gorzkiej czekolady i zamknąć opakowanie. Po minimum dwóch dniach poczujesz różnicę w smaku i zapachu kawy. Ten sprytny trik sprawi, że już nigdy nie będziesz musiała pić zwietrzałej kawy.

Więcej o: