Domowe maski na włosy mogą być skuteczniejsze, niż sklepowe specyfiki. Są również tańsze, a efekty domowych metod są niezwykle zadowalające. Jednym z takich sposobów jest maseczka na włosy z żółtka jaj. Podpowiadamy, jak ją przygotować i co ile stosować, aby wzmocnić pasma.
Jajka są przede wszystkim świetnym źródłem białka, które stanowi podstawowy budulec włosów. Zawierają także lecytynę, dzięki czemu nawilżają, wzmacniają i poprawiają strukturę kosmyków. Zapobiegają łamliwości, wspomagają regenerację pasm i nadają objętości. Dzięki siarce zawartej w żółtku złagodzimy objawy łupieżu, a kwasy tłuszczowe sprawią, że włosy będą nawilżone, sypkie i gładkie. Jak przygotować maskę z żółtek?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sposobem na suche, zniszczone i łamliwe włosy jest zastosowanie maski do włosów z żółtka i majonezu. Wystarczy zmieszać 2 łyżki majonezu z żółtkiem i dodać odrobinę oliwy z oliwek (lub ulubionego oleju). Całość mieszamy i nakładamy na lekko wilgotne pasma na około 30 minut. Po upływie tego czasu myjemy głowę szamponem. Jeśli mamy do czynienia z wyjątkowo osłabionymi włosami, receptą może być maseczka z nafty. Zmieszaj 6 łyżek nafty z dwoma żółtkami i nałóż na umyte włosy na około pół godziny. Po upływie tego czasu umyj włosy szamponem oczyszczającym i nałóż odżywkę. Maski odżywcze z jajek należy stosować przynajmniej raz na dwa tygodnie. Wcześniej zalecamy jednak przeprowadzenie próby uczuleniowej.