Uprawa pomidorów w ogrodzie przynosi wiele satysfakcji, jednak czasem możemy napotkać nieprzyjemny problem. Okazuje się, że choć dorodne, nie czerwienieją. Są co najwyżej zielone lub żółtawe. Co zrobić, by pomidory dojrzały i nabrały koloru? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Dlaczego pomidory nie są czerwone?
Jest kilka przyczyn, przez które pomidory nie są pięknie czerwone. Na co warto zwrócić uwagę?
- Temperatura. Pomidor najlepiej dojrzewa i czerwienieje w temperaturze od 16 do 26 stopni Celsjusza. Jeśli będzie trzymany w temperaturze poniżej 15 stopni, proces dojrzewania się zatrzyma. Z drugiej strony, pomidorom zaszkodzi też temperatura powyżej 30 stopni.
- Nawożenie. Na początku warto dostarczać pomidorom nawóz azotowy (gnojówka, obornik), a później, w okresie dojrzewania, fosforowy i potasowy (skórki z banana).
- Podlewanie. Nie należy przesuszać pomidorów. Warto podlewać regularnie, nie mocząc liści i owoców, co sprzyja rozwojowi chorób.
- Choroby. Jeśli pomidor nie czerwienieje, możliwe, że zaatakowała go sucha zgnilizna wierzchołkowa. Choroba jest spowodowana brakiem wapnia. Należy wtedy zwiększyć częstotliwość podlewania rośliny.
- Za mało światła. Jeśli pomidory rozwijają się w cieniu, zerwij je przed zmianą barwy. Wtedy dojrzeją już w domu.
Co zrobić, żeby pomidory były czerwone? Sprawdzą się proste zabiegi
Jeśli chcesz usprawnić dojrzewanie pomidorów na krzaku, regularnie, nawet i codziennie, usuwaj niewielkie ilości liści i gałązek, na których nie zawiązały się owoce. Wtedy roślina będzie mogła skupić się na dostarczaniu składników odżywczych do owoców w większej ilości. Oprócz tego stosuj domowe nawozy, zapewniające bujność, wzrost i szybsze czerwienienie. Sprawdzą się fusy z kawy, skorupki jajek i skórki z banana.