Piekarnik to urządzenie, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Ponieważ korzystamy z niego wiele razy w trakcie tygodnia, szybko obrasta brudem, przypaleniami, resztkami jedzenia i trudnym do usunięcia tłuszczem. Jak skutecznie go wyczyścić bez wydawania przy tym fortuny?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sprytnym i niedrogim trikiem na wyczyszczenie średnio zabrudzonego piekarnika podzieliła się pewna TikTokerka. Wystarczy, że zaopatrzysz się w paczkę sody oczyszczonej oraz cytrynę. W pierwszej kolejności zajmij się szybą. Obficie posyp ją sodą, a następnie na proszek wyciśnij sok z połowy cytryny, a tym, co z niej zostało, dokładnie wyczyść całą powierzchnię. Resztki zbierz czystą ściereczką lub ręcznikami papierowymi.
By wyczyścić wnętrze urządzenia, włóż do niego naczynie żaroodporne z wodą oraz pozostałą połową cytryny, którą najlepiej jeszcze raz przekroić na pół. Dla jeszcze lepszych efektów możesz dodać pół łyżeczki octu. Ustaw piekarnik na 20 minut i 100 stopni. Unosząca się z naczynia para wodna z dodatkiem cytryny skutecznie zmiękczy przypalenia i pozostałe zabrudzenia, które na koniec wystarczy zebrać ściereczką lub gąbką.
Na wyjątkowo trudne do usunięcia plamy po tłuszczu czy przypalenia sprawdzi się sam ocet. Wymieszaj go z wodą w proporcjach 1:1, powstałą mieszankę przelej do buteleczki z atomizerem i obficie spryskaj wnętrze piekarnika. Poczekaj kilkanaście minut, by zabrudzenia dobrze namokły, a następnie przetrzyj wszystko wilgotną ściereczką. Na koniec wytrzyj do sucha. Piekarnik będzie wyglądał jak nowy.