W każdym domu znajdują się noże, których używamy do smarowania masła, krojenia warzyw i owoców, czy mięsa, jednak z czasem zaczynają się tępić, a krojenie nimi staje się coraz trudniejsze. Podpowiadamy sprytny trik, który pomoże uporać się z tym problemem.
Nóż zaczyna się tępić? Na szczęście nie musisz biec do sklepu po nowy ani kupować specjalnej ostrzałki. Wystarczy, że wsypiesz do kubka ryż, a potem włożyć do niego nóż. Jak to działa? Ostrze w kontakcie z ryżem wygładzi się, a jego powierzchnia pozostanie równa, przez co krojenie będzie znacznie łatwiejsze, a nasz nóż nie stępi się tak szybko.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ryż okazuje się przydatny nie tylko w kuchni, a również w sprzątaniu i codziennych czynnościach. Jest świetnym pochłaniaczem wilgoci, dlatego jeśli w kuchennych szafkach lub w szafie masz problem z nadmierną wilgotnością, włóż miseczkę z suchym ryżem, a zaabsorbuje wilgoć i zapobiegnie powstawaniu pleśni. Gdy napęcznieje to znak, że należy go wymienić. Dodatkowo możesz przygotować domowy zapach do szafy. Wystarczy, że przed umieszczeniem go na półce, dodasz do niego kilka kropel ulubionego olejku eterycznego i zabezpieczysz gazą. Ryż umieszczony w lodówce pochłonie nieprzyjemne zapachy, a jeśli mamy do czynienia z zalanym telefonem, wystarczy włożyć go do miseczki z suchym produktem, a wyciągnie on wilgoć.