Co sadzić po ogórkach? Na pewno nie te warzywa. Nic z nich nie wyrośnie

Przygotowanie stanowiska do uprawy warzyw jest bardzo ważnym elementem. Dlatego warto wiedzieć, co sadzić po ogórkach, aby w następnym sezonie warzywa wyrosły duże i chrupiące.

Ogórki wyjaławiają glebę, przez co traci ona składniki odżywcze i mineralne. Z tego względu po ogórkach warto najpierw posadzić poplon, a wiosną postawić na inne gatunki warzyw. Podpowiadamy, co sadzić po ogórkach, aby uprawy były efektywne i dawały obfite plony.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Czy jest poplon? Wybierz te rośliny na poplon po ogórkach, a wzbogacisz glebę w składniki mineralne

Poplon to nic innego jak inne rośliny uprawiane pomiędzy dwoma plonami głównymi. Poplon często wykorzystywany jest jako zielona masa, czyli na nawozy, siano lub kiszonkę. Dlaczego warto stosować poplon? Otóż jest to prosty i tani sposób na użyźnienie gleby, wzbogacenie w składniki mineralne, a także zwiększenie poziomu próchnicy. Na poplon letni najlepiej nadaje się gorczyca, łubin wąskolistny, rzepak i rzodkiew oleista, na poplon ozimy zaś najlepiej wsadzić żyto ozime, wykę ozimą lub rzepak ozimy. Na poplon po ogórkach świetnie nadają się rośliny strączkowe jak groch i fasola oraz rośliny krzyżowe — rzepak, bób i gorczyca.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Co sadzić po ogórkach? Tych warzyw lepiej unikaj

Pamiętaj, że ziemia po ogórkach jest uboga w składniki odżywcze, lecz jeśli usuniesz ogórkowe sadzonki z gleby na przełomie lipca i sierpnia, nie musisz stosować poplonu. Co sadzić po ogórkach? Otóż w takim miejscu najlepiej urosną warzywa liściaste — szpinak, czy roszponka, ponieważ mają płytki system korzeniowy, a wyjałowiona gleba nie będzie dla nim dużym problemem. Na miejscu po ogórkach dobrze sprawdzą się także warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, czy seler, warzywa cebulowe: czosnek, cebula oraz zioła jak np. koper. Po ogórkach lepiej nie sadzić kapusty, dyni, cukinii i arbuzów, ponieważ mają podobne wymagania glebowe, a na ubogiej w składniki odżywcze glebie zwyczajnie nie wyrosną.

Więcej o: