Ogórki wyjaławiają glebę, przez co traci ona składniki odżywcze i mineralne. Z tego względu po ogórkach warto najpierw posadzić poplon, a wiosną postawić na inne gatunki warzyw. Podpowiadamy, co sadzić po ogórkach, aby uprawy były efektywne i dawały obfite plony.
Poplon to nic innego jak inne rośliny uprawiane pomiędzy dwoma plonami głównymi. Poplon często wykorzystywany jest jako zielona masa, czyli na nawozy, siano lub kiszonkę. Dlaczego warto stosować poplon? Otóż jest to prosty i tani sposób na użyźnienie gleby, wzbogacenie w składniki mineralne, a także zwiększenie poziomu próchnicy. Na poplon letni najlepiej nadaje się gorczyca, łubin wąskolistny, rzepak i rzodkiew oleista, na poplon ozimy zaś najlepiej wsadzić żyto ozime, wykę ozimą lub rzepak ozimy. Na poplon po ogórkach świetnie nadają się rośliny strączkowe jak groch i fasola oraz rośliny krzyżowe — rzepak, bób i gorczyca.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pamiętaj, że ziemia po ogórkach jest uboga w składniki odżywcze, lecz jeśli usuniesz ogórkowe sadzonki z gleby na przełomie lipca i sierpnia, nie musisz stosować poplonu. Co sadzić po ogórkach? Otóż w takim miejscu najlepiej urosną warzywa liściaste — szpinak, czy roszponka, ponieważ mają płytki system korzeniowy, a wyjałowiona gleba nie będzie dla nim dużym problemem. Na miejscu po ogórkach dobrze sprawdzą się także warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, czy seler, warzywa cebulowe: czosnek, cebula oraz zioła jak np. koper. Po ogórkach lepiej nie sadzić kapusty, dyni, cukinii i arbuzów, ponieważ mają podobne wymagania glebowe, a na ubogiej w składniki odżywcze glebie zwyczajnie nie wyrosną.