Przy segregacji śmieci wiele z nas często popełnia błędy. Teoretycznie wydawałoby się, że odpady kuchenne powinny lądować w pojemniku na bioodpady, ale to nie do końca prawda. Część z nich rzeczywiście należy wyrzucać do brązowych pojemników, lecz nie wszystkie. Podpowiadamy, które z odpadów umieszczamy w koszach bio, a które w pojemnikach na śmieci zmieszane.
W brązowych pojemnikach umieszczamy odpady biodegradowalne, czyli odpadki, które ulegają rozkładowi. Są to np. obierki po warzywach i owocach, fusy po kawie i herbacie, kwiaty i rośliny, a także trawy. Pamiętajmy, że do brązowego kontenera wrzucamy tylko i wyłącznie odpady odnawialne, dlatego nie powinniśmy wrzucać do niego plastikowych lub papierowych torebek. Odpady należy wyrzucać bezpośrednio do kosza bez żadnych pojemników, ponieważ uniemożliwiają one kompostowanie. W bioodpadach nie umieszczamy natomiast odpadów odzwierzęcych, czyli odchodów zwierząt lub kości.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do którego pojemnika wyrzucamy resztki po obiedzie jak kości, czy mięso? Wiele osób popełnia ten sam błąd i umieszcza tego typu odpadki w złym pojemniku. Pamiętajmy, że do kosza na bioodpady nie wyrzucamy odpadów odzwierzęcych, a więc kości, skór ani mięsa. Gdzie w takim razie je wyrzucić? Otóż umieszczamy je w pojemniku na odpady zmieszane, czyli niesegregowane i nieprzeznaczone do recyklingu.