W poradniku "Kuchnia polska" z lat 80. znajdziemy porady dotyczące różnych kwestii. Możemy dowiedzieć się z niego między innymi, jak urządzić kuchnię. - Miejsce spożywania posiłków, wyposażone w stół i krzesła, może się znajdować w kuchni tylko wówczas, gdy jest ona wystarczająco przestronna - czytamy w książce.
W poradniku znajduje się także rozdział poświęcony prawidłowemu nakrywaniu stołów. - Kultura spożywania posiłków nakazuje, aby stół do posiłku, codziennego czy okolicznościowego, był zawsze starannie i estetycznie nakryty - możemy przeczytać w książce.
Jak przekonują autorzy "Kuchni polskiej", do spożywania codzienny posiłków stół powinien być nakryty kolorowym obrusem. Inna opcja to serwetki z płótna lub tworzywa sztucznego. Z kolei w centralnym punkcie stołu należy ustawić tackę z przyprawami oraz szklankę z serwetkami bibułkowymi. Jak natomiast ułożyć sztućce? Jest to przede wszystkim uzależnione od okazji. W książce umieszczono grafikę z konkretnymi wskazówkami. Oto ona:
Poradnik z lat 80. mówi, jak prawidłowo nakrywać do stołu screen: Kuchnia polska
Talerze powinny być oczywiście całe i nie poobijane. Należy je ustawić dla każdej osoby z zachowanie symetrii "tak, aby krawędź talerza od strony siedzącej osoby była na linii krawędzi stołu". Zdaniem autorów poradnika na stole powinien znaleźć się wazonik z kwiatkami. Jednak jak twierdzą, nie mogą być one zbyt długie, gdyż może to ograniczać widoczność.