Rdza pojawia się na skutek procesu zwanego korozją. Polega ona na stopniowym niszczeniu materiału pod wpływem otoczenia. W przypadku sztućców, durszlaków, garnków i patelni winne są wilgoć oraz woda. Pojawiający się na nich rudy nalot sprawia, że zmieniają swoją strukturę i niszczeją. Jak temu zaradzić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rdza na naczyniach błyskawicznie sprawia, że przestają spełniać swoją funkcję. Do tego raczej nikt nie chce, aby charakterystyczny nalot miał kontakt z jedzeniem. Dlatego jeśli tylko go zauważysz, należy działać szybko. Choć w sklepach nie brakuje specjalistycznych produktów, które pomogą ci się go pozbyć, możesz wypróbować także sprawdzonych, domowych metod. Co więcej, są one niedrogie i całkowicie bezpieczne. Przygotuj:
Z folii oderwij kawałek i uformuj kulkę, a do miski wlej wodę oraz ocet w proporcjach 1:1 i wymieszaj. Załóż gumowe rękawiczki, by chronić dłonie. W powstałym roztworze namocz wcześniej przygotowaną kulkę, następnie pocieraj nią naczynia w miejscach, gdzie pojawiła się rdza. Zniknie w mgnieniu oka. Sposób ten zadziała także na przypalenia na spodzie patelni i garnków.
W przypadku dużej ilości rdzy możesz sięgnąć po bardziej skoncentrowaną mieszankę. Do miski wsyp sodę oczyszczoną, a następnie dodaj do niej odrobinę wody w taki sposób, by powstała gęsta pasta. Nanieś ją na miejsca dotknięte rdzą, zostaw 1-2 godziny, a po tym czasie wyszoruj druciakiem lub ostrą stroną gąbki. Nalot zacznie bezproblemowo schodzić. Tutaj również nie zapomnij o rękawiczkach.