Wiosną i latem lubimy cieszyć się piękną pogodą. Grillujemy, spędzamy czas na świeżym powietrzu, lecz niestety właśnie wtedy bardzo aktywne są również różne owady. Warto na nie uważać, ponieważ często lubią podlatywać do naszych napoi, a wtedy często lądują w środku. Jak należy się wtedy zachować? Czy wypicie napoju, w którym znajduje się muszka owocówka, może nam zaszkodzić? Okazuje się, że odpowiedź na te pytania jest tylko jedna.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Muszki owocówki są niewielkie, lecz bardzo denerwujące. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że przenoszą na sobie wiele bakterii i zarazków. Jedzą one rozkładającą się żywność, przebywają w koszach na śmieci, a nawet w kanalizacji. Nic więc dziwnego, że możemy zacząć zastanawiać się, czy napój z muszką w środku nam nie zaszkodzi. Wszystko dlatego, że na gnijącym jedzeniu mogą znajdować się takie bakterie jak E coli, Listeria, Shigella i Salmonella. Czy są jednak w stanie nam zaszkodzić, kiedy przenosząca je na swoim ciele muszka owocówka ląduje w naszym napoju?
W naszych napojach najczęściej lądują osy, pszczoły i muszki owocówki. W przypadku nieproszonych gości z żądłem sprawa jest jasna. Jeśli nie mamy na nie uczulenia, możemy wyłowić je z napoju i spokojnie go wypić. W innym przypadku warto sobie odpuścić, wylewając zawartość i nalewając sobie nowy napój. Jak jednak sprawa wygląda z muszkami owocówkami, które przenoszą wiele zarazków i bakterii? Okazuje się, że odpowiedź jest jednoznaczna. Primrose Freestone jest wykładowczynią mikrobiologii klinicznej na Uniwersytecie w Leicester i w artykule napisanym dla theconversation.com uspokaja czytelników.
Jest mało prawdopodobne, aby zarazki przenoszone przez muchy mogły wywołać infekcję.
Mikrobiolożka zaleca, by w takiej sytuacji wyłowić muszkę i spokojnie wypić napój. Nie musimy jednak usuwać nieproszonego gościa ze szklanki. Jeśli wypijemy zawartość szklanki wraz z nim, nic nam się nie stanie. Wszystko dlatego, że organizm jest sobie w stanie poradzić ze wszelkimi zarazkami, z którymi muszki mogą mieć kontakt. Wszystko za sprawą kwasu żołądkowego, który niszczy DNA bakterii, zabijając je. Pomagają w tym również enzymy trawienne.