Nie ma wielu wymagań, a kolorowe liście zachwycają. Wrzesień to najlepszy termin, żeby go posadzić

Berberysy zachwycają zarówno różnokolorowymi liśćmi, jak i owocami. Coraz więcej osób decyduje się na ich uprawę w ogrodzie. Sprawdź, jakie mają wymagania, czym je wzmocnić oraz kiedy jest najlepszy termin na sadzenie berberysów.

Berberysy są pięknymi, kolorowymi krzewami, którymi warto ozdobić swój ogród. Piękno zawdzięczają przede wszystkim czerwonym, żółtym i zielonym liściom. Należy jednak mieć na uwadze, że owoce rośliny są chętnie spożywane przez ptaki, które mogą przez jakiś czas nie chcieć opuścić ogrodu. Jakie wymagania ma berberys, kiedy go sadzić i czym można go wzmacniać? Podpowiadamy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Czy berberysy lubią słońce? Sprawdź wymagania tej rośliny

Berberys nie ma zbyt wielu wymagań. Jest odporny na susze i nie potrzebuje urodzajnej ziemi. Warto zapewnić mu jednak lekko kwaśne, przepuszczalne podłoże. Sadź zarówno na słońcu, jak i w półcieniu. Berberys sprawdzi się posadzony jako żywopłot, w odstępach 20-30 cm. Dobrym czasem na sadzenie berberysu do ogrodu jest wrzesień, dlatego właśnie teraz warto zwrócić na niego uwagę. Możesz sadzić krzew aż do końca listopada, a także od marca do kwietnia. Osoby, które wybiorą sadzonki ukorzenione w pojemnikach, mogą zakupić je do ogrodu w każdym terminie.

Czym wzmocnić berberys? Wykorzystaj nieosoloną wodę po warzywach

Berberys do bujnego i zdrowego wzrostu potrzebuje wielu składników odżywczych, takich jak azot, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Mieszanki, które je zawierają, sprawdzą się wiosną i latem, natomiast zbliża się jesień, czyli czas, w którym (w przypadku berberysów) należy unikać nawozów zawierających spore ilości azotu.

Zamiast inwestować w sklepowe mieszanki, przygotuj środek wzmacniający berberys w domu. Jak go zrobić? Wystarczy woda po ugotowanych, nieosolonych warzywach (sól może być dla roślin zabójcza), takich jak buraki, marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Ostudź wywar do temperatury pokojowej i podlewaj rośliny mniej więcej raz na dwa tygodnie. Pamiętaj jednak, by nie wykorzystywać wody po gotowaniu warzyw kapustnych, takich jak brukselka, brokuły czy kalafior.

Więcej o: