To idealny moment na szafirki. Wyglądem przypominają niebieską lawendę

Jak pielęgnować szafirki? Rośliny nie mają zbyt dużych wymagań, dlatego są świetnym gatunkiem na rozpoczęcie pierwszych przygód z ogrodnictwem. Posadź je w ogrodzie, a już na wiosnę utworzą dywan pięknych kwiatów, obok których nikt nie przejdzie obojętnie.

Szafirki charakteryzują się głębokim, pięknym odcieniem kuleczkowatych kwiatów. Należą do roślin cebulowych i kwitną od drugiej połowy kwietnia i na początku maja. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że sprawdzą się nawet pod opieką niedoświadczonych ogrodników. Wszystko ze względu na łatwość w uprawie i odporność na mróz. Sprawdź, jak dbać o szafirki, by ogród mógł rozkwitnąć dywanem niebieskich kwiatów, gdy nadejdzie na to odpowiednia pora.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak ochronić rośliny balkonowe przed chorobami grzybicznymi? Wypróbuj ekologiczny oprysk

Kiedy się sadzi szafirki? Teraz jest najlepsza pora

To właśnie teraz jest najlepszy czas na sadzenie szafirków. Wszystko ze względu na to, że można to robić od późnego lata do połowy jesieni. Zarówno wrzesień, jak i październik są na to idealną porą. Warto sadzić je w grupie na głębokości 5-8 cm, pokrywając później podłoże warstwą ochronnej ściółki.

Dobrą praktyką jest zapewnienie szafirkom przepuszczalnej gleby i słonecznego stanowiska. Co istotne, rośliny nie zakwitną w cieniu. Dlaczego warto je mieć w ogrodzie? Przede wszystkim są odporne na niskie temperatury i nie trzeba ich przesadzać nawet przez kilka lat. Warto jednak co jakiś czas dostarczyć im pobudzającego do wzrostu kompostu i nie zapominać o regularnym podlewaniu.

Kiedy obcinać szafirki po przekwitnięciu? Na to warto zwrócić uwagę

Szafirki, podobnie jak i większość roślin cebulowych, nie wymagają przycinania. Po przekwitnięciu dobrą praktyką jest jednak ścinanie ich kwiatostanów. Zapobiegnie to zawiązywaniu nasion i umożliwi szafirkom pobieranie substancji odżywczych z cebulek. Liście z kolei warto pozostawić, by samodzielnie zaschły. Dzięki temu będą mogły przez długi czas dostarczać składników odżywczych cebuli. Jeśli zaschną, pozostaw je na rabacie lub usuń — wedle upodobania.

Więcej o: