Jak odróżnić podróbkę od prawdziwego miodu? Pomoże "próba płomienia"

Jaka jest różnica między miodem sztucznym a miodem surowym? Łatwo możesz to sprawdzić, przeprowadzając szybki test. Dzięki temu już zawsze będziesz mieć pewność.

Często pojawia się zamieszanie dotyczące różnic pomiędzy miodem naturalnym a miodem sztucznym. Krótko mówiąc, surowy, naturalny, czysty, niefiltrowany i prawdziwy miód to w zasadzie to samo – 100% miodu. Oznacza to, że miód w słoiku został wyprodukowany przez pszczoły, a nie w fabryce. Sztuczny miód odnosi się do produktu podobnego do miodu, który został zmodyfikowany aromatami, wypełniaczami, barwnikami i cukrem. W rzeczywistości niektóre fałszywe "miody" mogą w ogóle nie zawierać miodu pszczelego. Zamiast tego są produkowane z mieszanki syropów glukozowych, roztworów cukru inwertowanego lub syropu kukurydzianego, trzcinowego lub buraczanego.

Zobacz wideo

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak rozpoznać fałszywy miód w sklepie spożywczym? Zwróć na to uwagę przy zakupach

Szereg szkodników i chorób dotykających pszczoły w różnych częściach świata spowodował niedobory miodu. Brak podaży doprowadził do opracowania tańszych zamienników, które są szeroko rozpowszechnione. Dla konsumentów oznacza to, że istnieje ryzyko, że wielu z nas kupiło złocisty syrop, myśląc, że to prawdziwy miód, choć tak nie jest. Najczęstsze cechy fałszywego miodu, widoczne gołym okiem już w markecie, to:

  • brak charakterystycznych grudek,
  • płynna i lejąca konsystencja nawet w niskiej temperaturze,
  • brak krystalizacji,
  • nie ma białego nalotu na powierzchni.

Jak sprawdzić, czy miód jest sztuczny, czy prawdziwy? 4 sprawdzone sposoby

Gdy nie mamy pewności, z jakiego źródła pochodzi kupowany przez nas miód, przyda się znajomość kilku trików. Oto cztery proste sposoby sprawdzenia, czy miód, który posiadasz, jest prawdziwy, czy też sztuczny.

  1. Test z wodą. Do szklanki wody dodaj łyżeczkę miodu. Sztuczny miód natychmiast zacznie się rozpuszczać, natomiast surowy miód w nienaruszonym stanie opadnie na dno szklanki.
  2. Test z kciukiem. Umieść na palcu kroplę miodu o temperaturze pokojowej. Jeżeli produkt się rozleje, oznacza to, że jest to miód sztuczny. Jeśli utrzyma swoją konsystencję i pozostanie kroplą, to jest to prawdziwy, naturalny miód.
  3. Krystalizacja. Jeśli używasz miodu już jakiś czas i pozostaje on syropem, może to być miód sztuczny. Większość prawdziwych miodów, z czasem krystalizuje.
  4. Próba płomienia. Zanurz zapałkę w miodzie. Jeśli miód jest prawdziwy, łatwo zapali się po zanurzeniu, jednak fałszywy miód zatrzyma zapalenie zapałki ze względu na poziom wilgoci.
Więcej o: