Często pojawia się zamieszanie dotyczące różnic pomiędzy miodem naturalnym a miodem sztucznym. Krótko mówiąc, surowy, naturalny, czysty, niefiltrowany i prawdziwy miód to w zasadzie to samo – 100% miodu. Oznacza to, że miód w słoiku został wyprodukowany przez pszczoły, a nie w fabryce. Sztuczny miód odnosi się do produktu podobnego do miodu, który został zmodyfikowany aromatami, wypełniaczami, barwnikami i cukrem. W rzeczywistości niektóre fałszywe "miody" mogą w ogóle nie zawierać miodu pszczelego. Zamiast tego są produkowane z mieszanki syropów glukozowych, roztworów cukru inwertowanego lub syropu kukurydzianego, trzcinowego lub buraczanego.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Szereg szkodników i chorób dotykających pszczoły w różnych częściach świata spowodował niedobory miodu. Brak podaży doprowadził do opracowania tańszych zamienników, które są szeroko rozpowszechnione. Dla konsumentów oznacza to, że istnieje ryzyko, że wielu z nas kupiło złocisty syrop, myśląc, że to prawdziwy miód, choć tak nie jest. Najczęstsze cechy fałszywego miodu, widoczne gołym okiem już w markecie, to:
Gdy nie mamy pewności, z jakiego źródła pochodzi kupowany przez nas miód, przyda się znajomość kilku trików. Oto cztery proste sposoby sprawdzenia, czy miód, który posiadasz, jest prawdziwy, czy też sztuczny.