Wraz z nadejściem chłodnego okresu tuje zaczynają zmieniać kolor. Czy brązowienie tui na jesień jest związane z chorobą roślin? A może wskazówką, że zaatakowały je szkodniki? Sprawdzamy, co jest przyczyną brązowienia i czy można temu zapobiec.
Brązowienie tui zaczyna się już późnym latem w okolicach września. Najpierw igły zaczynają nabierać żółtego odcienia, aby później zacząć brązowieć. Czy brązowienie tui na jesień jest oznaką choroby? Otóż zmiana koloru igieł wewnątrz rośliny jest zjawiskiem normalnym. Brązowe igły z czasem opadają, więc najlepsze, co możesz zrobić to strząsnąć je i uprzątnąć. W kolejnym sezonie tuja z pewnością się zazieleni. Sytuacja wygląda nieco inaczej, jeśli krzew brązowieje na zewnątrz, ponieważ wtedy mamy do czynienia z chorobą lub szkodnikami. W takim wypadku warto przygotować oprysk z czosnku. 6 ząbków rozgniatamy, zalewamy litrem wody i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy mieszankę, przelewamy do butelki z atomizerem i pryskamy rośliny 2 razy dziennie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zdarza się, że brązowe igły są wynikiem większych problemów. Przyczyn brązowienia tui może być kilka.