Dodaj łyżkę i posmaruj spód łodyg fikusa. Przygotuj się na zieloną dżunglę

Chcesz ukorzenić fikusa lub inną roślinę doniczkową? Okazuje się, że z łatwością możesz przygotować własną, domową wersję ukorzeniacza, bez konieczności wychodzenia z domu. Potrzebne składniki masz już w kuchni.

Dostępnych jest wiele syntetycznych hormonów ukorzeniających, w tym płyny, proszki i żele, które mogą sprzyjać szybkiemu wzrostowi korzeni sadzonek, ale jeśli jesteś zwolennikiem organicznych rozwiązań lub po prostu wolisz naturalną, wolną od środków chemicznych opcję, zdecydowanie powinieneś rozważyć domowe składniki jako naturalne stymulatory ukorzeniania.

Zobacz wideo Jak dbać o pelargonie? Przepisy na domowe nawozy

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak działa domowy ukorzeniacz? Spełnia kilka ważnych funkcji we wzroście rośliny

Hormon ukorzeniania to po prostu coś, co nakłada się na łodygę, aby pobudzić korzenie do wzrostu i zwiększyć szansę na pomyślne ukorzenienie się rośliny, nawet przy nie do końca optymalnych dla niej warunkach. Co więcej, korzeń będzie się rozwijał szybciej i będzie lepszej jakości niż w przypadku roślin, które nie mają dodatku hormonu ukorzeniania. Wszystko za sprawą hormonu roślinnego, czyli tzw. auksyny, która naturalnie występuje również w samych roślinach. Dodatkowo przeciwdziała chorobom grzybiczym i dostarcza roślinie cennych składników.

Domowy ukorzeniacz do roślin. Jak wykorzystać miód do pobudzenia wzrostu korzeni fikusa?

Powodem, dla którego miód działa dobrze jako naturalny hormon ukorzeniający, jest to, że ma, właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Chroni sadzonki przed patogenami i pozwala naturalnym hormonom ukorzeniającym, zawartym w sadzonce stymulować wzrost korzeni. Co więcej można go używać do niemal każdego rodzaju sadzonek, nie tylko fikusa, w tym sadzonek z drewna miękkiego, zielonego i twardego.

  1. Na początek postaw garnek na kuchence i zagotuj dwie szklanki wody.
  2. Pozwól wodzie całkowicie się zagotować, następnie dodaj łyżkę stołową lub tyle, aby wypełnić dużą łyżkę wodą.
  3. Mieszaj, aż miód połączy się z wodą.
  4. Zdejmij garnek z miodem i wodą z ognia, aby ostygł na kilka minut.
  5. Następnie przełóż do słoika konserwowego lub pojemnika ze szczelną pokrywką.
  6. Posmaruj spód łodyg płynem miodowym i pozostaw fikusa na 24 godziny.
  7. Na koniec posadź łodygę.
Więcej o: