Jeśli trawa zaczęła żółknąć to znak, że nie jest zdrowa i powinnyśmy podjąć działania, aby zapobiec dalszej zmianie koloru. Żółte plamy mogą być wywołane przez wiele czynników, jak niewłaściwa pielęgnacja, choroby, czy szkodniki. Na szczęście istnieje sprawdzony domowy sposób, aby zapobiec żółtym plamom.
Zdarza się, że na jesień nasz trawnik zaczyna żółknąć. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyną może być duża wilgotność powietrza. Gdy na zewnątrz jest poniżej 10 stopni Celsjusza, a na trawie zalegają liście, na trawniku może rozwinąć się pleśń. By zapobiec jej rozwijaniu, należy regularnie grabić opadłe liście, a także przeprowadzić wertykulację i aerację gleby. Powodem żółknięcia trawy obok działalności szkodników, czy chorób, może być również nieprawidłowe nawożenie. Pamiętajmy, że trawę należy wspomóc nie tylko wiosną i latem. Aby dobrze przygotowała się do zimowania, jesienią powinnyśmy zastosować odżywkę bogatą w fosfor.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowy nawóz do trawy możemy przygotować samodzielnie. Do beczki wlewamy wodę, puszkę piwa, butelkę wysokozmineralizowanej wody, szklankę amoniaku, pół szklanki płynu do naczyń oraz płynu do płukania ust. Całość mieszamy, a następnie podlewamy trawnik co 2 do 3 tygodnie. Taka odżywka sprawi, że trawa przestanie żółknąć, ale również wzbogaci się w składniki odżywcze i będzie odporniejsza na nadchodzącą zimę.