Przed zimą zawsze sieję ją w ogródku. Dzięki temu mam spokój od chwastów, a rośliny od mączniaka

Wraz z nadejściem jesieni zaczynamy zastanawiać się, jak zabezpieczyć rośliny zimą. Szukamy specjalnych nawozów i możliwości pielęgnacyjnych, żeby kwiaty jak najmniej odczuły ujemne temperatury. Z pomocą przychodzi wtedy facelia.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Facelia błękitna inaczej nazywana jest wiązanką wrotyczową. Ma szorstką, owłosioną łodygę i pierzaste liście. Kwiaty przypominają dzwonki i są zebrane w skrętki. Roślina ma fioletowo-niebieski kolor. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją wysiewać w różnych terminach. Ma też kilka innych przydatnych właściwości, np. może służyć jako zielony nawóz.

Zobacz wideo Wyjeżdżasz na urlop i nie wiesz, co zrobić z ukochanymi roślinami? Podpowiadamy!

Uprawa facelii. Poradzi sobie z nią nawet początkujący ogrodnik

Facelia lubi umiarkowanie żyzne i delikatnie wilgotne gleby. Najlepiej rośnie w mocno nasłonecznionym miejscu i dobrze znosi przymrozki. Ma rozległy system korzeniowy, który poprawia strukturę gleby, zapobiega jej wysychaniu i hamuje rozwój chwastów. Można wysiewać ją przez cały sezon wegetacyjny, najlepiej od razu po rozmarznięciu ziemi. Roślina jest jednym z najlepszych kwiatów produkujących miód. Przyciąga pszczoły, trzmiele i osy. Z jednego hektara facelii można uzyskać nawet od 300 do 700 kg miodu.

Facelia jako poplon. Ochroni twoje rośliny

Roślinę można wykorzystać jako nawóz zielony, inaczej poplon. W tym celu należy wysiać ją na zagony przeznaczone do uprawy warzyw. Najlepiej zrobić to w okresie od połowy lipca do połowy sierpnia. Gdy facelia urośnie, można posadzić w niej pomidory, ogórki i cukinię. Ochroni sadzonki przed czynnikami atmosferycznymi i szkodnikami. Po 7 dniach trzeba ją ściąć i rozsypać jako ściółkę. Wzbogaci wtedy ziemię w biomasę i zacznie wydzielać związki hamujące rozwój grzybów odpowiedzialnych za groźne choroby roślin, takich jak mączniak prawdziwy. Ogranicza też występowanie mątwika ziemniaczanego.

Więcej o: