Seler przydaje się w kuchni jako składnik zup, czy sałatek. To warzywo bogate w wiele witamin jak A, B1, B2, C czy E. Warto więc hodować je w ogródku, jednak nie każdy wie, jak o nie dbać, aby wyrosło duże. Podpowiadamy, co zrobić, by cieszyć się obfitymi zbiorami.
Uprawa selera korzeniowego tylko pozornie wydaje się skomplikowana. Jeśli spełnimy określone warunki, wyhodujemy dorodne warzywa. Pamiętajmy, że selera najlepiej sadzić w miejscach po warzywach cebulowych. Unikajmy natomiast sadzenia go w tym samym miejscu, co w poprzednim roku oraz w ziemi po marchwi, pietruszce i pasternaku, a także bobu i sałaty. Selera wysadzamy od połowy maja do czerwca. Idealnym podłożem będzie gleba próchnicza i wilgotna, a stanowisko powinno być słoneczne lub lekko zacienione. Ważnym elementem jest regularne nawadnianie i niedopuszczenie do przesuszenia ziemi. Warto również obrywać żółte liście, odchwaszczać ziemię, a także co jakiś czas wzruszać glebę, aby nie była zbyt twarda i zbita.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sprawdzonym patentem ogrodników na wyhodowanie dorodnych bulw jest podcinanie korzeni. Roślina powinna skupić się na rozwijaniu głównej bulwy, więc jeśli nie dopuścimy do rozwoju bocznych pędów, wyrośnie ona duża i zdrowa. Jak to zrobić? Wystarczy, że wsadzisz nóż w ziemię i obetniesz boczne korzenie. Dzięki temu zabiegowi możesz być pewna, że seler urośnie duży jak nigdy dotąd.