Lepy na mole to przeżytek. Połóż pęczek tej rośliny. Same pouciekają z kuchennych szafek

Mole spożywcze w kuchni to częsty problem, a pozbycie się ich nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście znamy sprawdzony sposób, aby wykurzyć szkodniki. Zamiast sięgać po chemiczne preparaty lub lepy, wypróbuj domowy sposób.

Mole nie muszą wiązać się z brakiem higieny, czy brudem. Możemy przynieść je do domu ze sklepu lub mogą wlecieć do naszego mieszkania od sąsiada. Najczęściej skrywają się w sypkich produktach jak ryże, kasze, czy makarony. Kiedy dostrzeżemy ich obecność, lepiej zacznijmy działać, bo szybko się rozmnażają i z pewnością już niedługo będzie ich więcej.

Zobacz wideo 3 niezawodne sposoby na uciążliwe komary

Jak się pozbyć moli spożywczych? Ta zielenina skutecznie je przepędzi

Mole spożywcze najczęściej bytują w kuchennych szafkach, gdzie trzymamy sypkie produkty. O ich obecności mogą świadczyć niewielkie pajęczyny w opakowaniach ryżu, czy kasz lub w rogach szafek. Na szczęście znamy sprawdzony sposób, aby się ich pozbyć, a do tego celu przyda nam się koper włoski. Sprawdza się nie tylko jako przyprawa w kuchni, ale również odstrasza mole, które nienawidzą ich intensywnego zapachu. Wystarczy, że umieścisz koper w szafkach, a owady szybko uciekną i z pewnością nie złożą jaj w tym miejscu. Warto również rozwiesić koper w kuchni, aby ostatecznie wykurzyć owady z naszego mieszkania. Innymi roślinami, które zadziałają odstraszająco, są lawenda, wrotycz i liście laurowe. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl  

Naturalna pułapka na mole spożywcze. Przyda ci się ocet jabłkowy

Innym sposobem na pozbycie się moli spożywczych jest zastosowanie octu jabłkowego. Owady lubią jego lekko słodki zapach i z pewnością chętnie przylecą do przygotowanej pułapki. Wystarczy, że wlejesz ocet do miseczki i ustawisz w kilku miejscach, a zwabione zapachem szkodniki wejdą do pojemnika i utopią się w płynie. 

Więcej o: