Zobaczyła obiad swojej córki u babci i zamarła. "Zrobiłam rodzicom awanturę"

Czasami nie wszyscy dziadkowie są świadomi tego, jak powinien wyglądać sposób żywienia dzieci w określonym wieku - stąd też zdarzają się mniejsze lub bardziej poważne wpadki. O jednej z podobnych sytuacji opowiedziała czytelniczka portalu MamaDu.pl.

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jedna z czytelniczek portalu MamaDu.pl - mama 8-letniej dziewczynki - postanowiła podzielić się sytuacją, która przytrafiła się jej ostatnio. Rodzice kobiety mieszkają zaledwie kilkaset metrów od szkoły podstawowej, do której uczęszcza jej córka, a zatem dziewczynka stosunkowo często odwiedza swoich dziadków. Pewnego dnia przez jedną z takich wizyt doszło do małej sprzeczki.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Zrobiła rodzicom awanturę za to, co podali jej córce na obiad

Jakiś czas temu 8-letnia Oliwia po skończonych lekcjach poszła do swoich dziadków, skąd po pracy miała odebrać ją mama. Kobieta w liście do redakcji przyznała, że gdy tylko otworzyła drzwi domu swoich rodziców, poczuła intensywny zapach grzybów. Mimo że sama lubi ich smak, to 8-latce jak na razie zabrania spożywania grzybowych dań. - Wiem od pediatry jeszcze z czasów, kiedy Oliwka była mała, że dzieciom nie można ich podawać. Kojarzę, że mówiono mi coś o tym, że nie mają za bardzo wartości odżywczych, są ciężkostrawne i zupełnie nie nadają się dla dzieci - wspomina mama 8-letniej Oliwii. 

Okazuje się jednak, że babcia dziewczynki miała nieco inne zdanie na ten temat. Postanowiła bowiem zaserwować swojej wnuczce makaron z sosem grzybowym na obiad. - Kiedy to zobaczyłam, zrobiłam rodzicom awanturę. Powiedziałam, że rozumiem, że lubią grzyby i mają doświadczenie w zbieraniu ich, ale skąd mają pewność, że żaden z nich nie jest trujący albo nie zaszkodzi wątrobie mojego dziecka? - pisze czytelniczka portalu MamaDu.pl. Kobieta zasugerowała również, że takie zachowanie jest skrajnie nieodpowiedzialne i poprosiła rodziców, by nigdy więcej nie podawali Oliwii dania złożonego w większości z grzybów. 

Czy spożywanie grzybów przez dzieci jest bezpieczne?

O to, czy dziecko może jeść grzyby, redakcja portalu medonet.pl zapytała dietetyka dziecięcego Zuzannę Kłos, która prowadzi poradnię Dietetyka Smyka. Okazuje się, że owszem, do diety najmłodszych można włączać grzyby już od pierwszego roku życia - o ile są to grzyby hodowlane, takie jak pieczarki, boczniaki i ewentualnie kurki. - Grzybów leśnych nie powinno się podawać dziecku, póki nie skończy 10-12 lat - wyjaśnia Zuzanna Kłos cytowana przez medonet.pl. 

Więcej o: