Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Borówka amerykańska to jedna z najpopularniejszych roślin wybieranych do ogródka albo posadzenia na działce. Najlepiej rośnie w glebie o kwaśnym odczynie. Lubi lekkie, przepuszczalne i próchnicze podłoże. Zapewnienie jej odpowiednich warunków jest kluczowe, jeśli chcemy cieszyć się obfitymi zbiorami. W innym przypadku korzenie nie będą w stanie pobrać składników odżywczych i przestaną się rozwijać.
Zamiast kupować gotowe preparaty w sklepie, zrób ekologiczny nawóz do borówek z produktów, które masz w domu. W ten sposób skutecznie zakwasisz ziemię i zasilisz ją w składniki odżywcze. Jednym ze sposobów jest wykorzystanie czerstwego chleba. Do pojemnika o głębokości 10 litrów wsyp 2 kg starego, pokruszonego na drobne kawałki chleba. Całość zalej wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Pamiętaj o codziennym mieszaniu. Gdy chleb zacznie fermentować, rozłóż go wokół borówek i wymieszaj z ziemią. Pozostałą w pojemniku wodą podlej roślinę. Mikstura stymuluje korzenie do rozwoju oraz wzmacnia odporność borówki.
Bardzo dobrze sprawdzi się również kompost, który zrobisz samodzielnie z roślinnych resztek. Pozbieraj gałązki, wiórki, korę, szyszki, liście dębowe oraz igły sosnowe. Mogą być zarówno świeże, jak i wysuszone. Wybierz wiadro o pojemności 10 litrów i zastosuj proporcje 1:1, czyli np. pół wiadra szyszek i pół wiadra igieł. Zalej wodą i ugnieć znajdujące się w środku rzeczy, żeby nic nie wypływało. Po upływie 10 dni powstanie gnojówka, którą należy rozcieńczyć wodą (1 litr wody na 1 litr gnojówki). Powstałym wywarem podlewaj borówkę raz na dwa tygodnie.