Połóż kulki z folii aluminiowej na patelni i zalej wodą. Zaoszczędzisz czas i pieniądze

Folii aluminiowej najczęściej używamy do przechowywania żywności albo przykrycia dania przed wsadzeniem do piekarnika. Ma też jednak kilka innych przydatnych funkcji. Okazuje się, że z powodzeniem może zastąpić urządzenie do przygotowywania zdrowych posiłków.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Folia aluminiowa to produkt, który każda z nas ma w kuchni. Zawijamy w nią kanapki czy mięso na grilla, a przed włożeniem do lodówki okrywamy ciasta, żeby dłużej zachowały świeży smak i zapach. Folia ma dwie strony: matową i błyszczącą. Podczas gotowania i pieczenia matowa strona powinna być na zewnątrz, bo w innym przypadku potrawa upiecze się nierównomiernie. Błyszcząca strona służy natomiast do zatrzymywania ciepła.

Zobacz wideo Co zrobić, aby banany tak szybko nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej

Jedzenie gotowane na parze. Jak zrobić je bez parowaru?

Mało kto wie, że folia aluminiowa może zastąpić parowar. Dania na parze robi się bardzo szybko, a do tego są zdrowe i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Temperatura podczas gotowania nie przekracza bowiem 110 st. C. Przygotowane w ten sposób potrawy są lekkostrawne i mają mniej kalorii. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na zakup drogiego sprzętu. Co robić, jeśli chcesz zrezygnować ze smażenia i przygotować obiad na parze, a finanse nie pozwalają ci na zakup urządzenia? Wystarczy sięgnąć po folię.

Połóż na patelni i postaw talerz. Ten trik zastąpi drogie urządzenie

Urwij kawałek foli i uformuj z niej trzy kulki wielkości małej pięści. Połóż je na rozgrzanej patelni. Następnie weź talerz i połóż na nim jedzenie, które chcesz ugotować na parze, np. rybę. Postaw talerz na foliowych kulkach i powoli wlewaj wodę na patelnię, aż do momentu, gdy dosięgnie połowy wysokości kulek. Przykryj całość pokrywką, ustaw mały ogień i poczekaj 10 minut. W tym czasie na patelni wytworzy się para wodna, która zadziała jak parowar i umożliwi ugotowanie potrawy. Pyszny i zdrowy obiad gotowy.

Więcej o: