Nadeszła pora obiadowa, a na kuchence gotuje się garnek makaronu spaghetti, obok patelnia z cebulą i mięsem. Wyciągasz ze spiżarni słoik sosu pomidorowego, ale kiedy próbujesz odkręcić pokrywkę, okazuje się, że to wcale nie jest takie proste zadanie. Zastanawiasz się, czy dłonie są całkowicie suche? Odstawiasz słoik, wycierasz dłonie ręcznikiem kuchennym i próbujesz ponownie. Ponownie bezskutecznie. Co masz teraz zrobić? To popularny scenariusz, który powtarza się w wielu domach. Na szczęście mamy na to proste rozwiązanie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Szybkie i bezproblemowe otworzenie słoika to nie zawsze kwestia siły. Najczęściej chodzi o zastosowanie odpowiedniej techniki. Nie musisz więc sięgać po nóż czy inne akcesoria kuchenne. Wystarczy, że:
Genialny sposób na otwarcie pokrywki słoika. Mocno zakręcone wieczko już nie będzie problemem
Być może wiesz, że materiały mają tendencję do rozszerzania się pod wpływem ogrzewania, ale niekoniecznie w tym samym tempie. Jeśli chodzi o słoik, metalowa pokrywka ma wyższą przewodność cieplną niż szklana podstawa. Oznacza to, że pokrywa będzie się rozszerzać szybciej po podgrzaniu. Po prostu włóż pokrywkę słoika pod gorącą wodę na 30 sekund lub zanurz pokrywkę w misce z ciepłą wodą na ten sam czas. Metalowe wieczko powinno rozszerzać się nieco szybciej niż szkło, co umożliwi łatwiejsze otwieranie i odkręcanie wieczka.