Porzuć dziadka do orzechów i zaoszczędź czas. Z tym trikiem bez wysiłku rozłupiesz skorupkę

Sezon na orzechy laskowe trwa w najlepsze, a niedługo pojawią się też orzechy włoskie. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem bez wysiłku i bolących dłoni od rozłupywania skorupek, zastosuj sprytny trik. Gdy go wypróbujesz, od razu porzucisz tradycyjnego dziadka do orzechów.

Nie da się ukryć, że wydobywanie orzechów z łupin bywa męczące i uciążliwe. Szczególnie w przypadku orzechów włoskich, które mają naprawdę twardą skorupkę. Jeśli chcesz rozłupać kilogramy orzechów i zaoszczędzić przy tym mnóstwo czasu oraz wysiłku, lepiej nie sięgaj po dziadka do orzechów. Wypróbuj dwa domowe sposoby, które błyskawicznie pomogą ci się uporać z takim zadaniem.

Zobacz wideo Włoskie, laskowe, brazylijskie... Dlaczego warto jeść orzechy?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Profesjonalny dziadek do orzechów nie będzie ci potrzebny. Wystarczy sprytny trik

Użytkownik TikToka z profilu @myname_duy08 podzielił się sprytnym sposobem na rozłupywanie orzechów. Na nagraniu widać, że w kilka chwil pozbywa się wielu skorupek, nie wkładając w to wysiłku. Wszystko dlatego, że zamiast dziadka do orzechów, używa sprytnego sposobu. Do plastikowej nakrętki od butelki wystarczy przymocować długą śrubę, za którą należy trzymać całą konstrukcję. Wtedy podczas rozłupywania wystarczy nałożyć nakrętkę na orzecha i uderzyć w nią delikatnie młotkiem. W sekundę skorupka rozpadnie się na kawałki. Trik ten przypadł do gustu użytkownikom oraz użytkowniczkom TikToka.

Genialne w swej prostocie.
Dziękuję!
Nie wpadłem na to, świetne.

Ten trik sprawi, że nawet dobry dziadek do orzechów odejdzie w zapomnienie. Każdy powinien go znać

Orzechy włoskie bywają kapryśne, a ich łupina jest naprawdę trudna do usunięcia. Można jednak posłużyć się ciekawym sposobem, który sprawi, że stanie się delikatniejsza, a my będziemy musieli włożyć znacznie mniej siły w jej rozłupanie. Co należy zrobić? Zalej orzechy włoskie wrzątkiem i pozostaw je w nim na kilka minut. Po tym czasie wystarczy wkładać nóż w przestrzeń pomiędzy łącznie skorupek, a szybko się rozdzielą bez wkładania w to wysiłku.

Więcej o: