Sadzenie czosnku na jesień niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim jego zbiór odbywa się nawet miesiąc wcześniej, jest mniej podatny na gnicie, a ponadto nie musisz martwić się przechowywaniem ząbków zimą. Dzięki temu możesz być pewna, że główki wyrosną pyszne i zdrowe. Na co zwrócić uwagę?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sadzenie czosnku zimowego, zwanego również ozimym, nie jest skomplikowane. Co więcej, pierwsze plony zbierzesz już w lipcu i ominie cię szukanie sposobu na odpowiednie przechowywanie ząbków w zimniejszych miesiącach, które bywa wyzwaniem. Jak jesienią przeprowadzić cały zabieg? Zacznij od znalezienia miejsca. Najlepiej sprawdzi się takie w sąsiedztwie marchewki, pietruszki, czy truskawek, lub tam, gdzie wcześniej rosły pomidory, ogórki bądź seler. Wszystko dlatego, że nie mają wspólnych chorób, czy szkodników, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko, iż coś go zaatakuje.
Czosnek zimowy najlepiej rośnie w glebie żyznej i próchniczej. Zdecydowanie unikaj miejsc, gdzie ziemia jest kwaśna, gdyż się w niej nie rozwiną. Oprócz tego zadbaj o to, by nie brakowało mu słońca. To sprawi, że główki wyrosną naprawdę duże i smakowite. Oczywiście poradzi sobie również w półcieniu, jednak plony będą znacznie mniejsze.
Czosnek ozimy należy sadzić na przełomie września i października. Oznacza to, że najlepszy termin niebawem minie, dlatego warto się pospieszyć. Jeśli się spóźnisz, może dojść do sytuacji, w której niewystarczająco ukorzeni się przed zimą, przez co zmarnieje. W jaki sposób przeprowadzić cały proces? Zanim zabierzesz się za sadzenie czosnku, w pierwszej kolejności przekop grządkę, a następnie wzbogać ją kompostem. Do ogrodu wybieraj tylko ząbki niezniszczone, bez skaz i wgnieceń, z widoczną "piętką". Sadź je co ok. 7-10 cm, oraz na 5 cm głębokości. Tyle miejsca starczy, by bez trudu się rozwinęły.